Naučna studija utvrdila vezu između težine ljubimaca i njihovih vlasnika

493

Veća je verovatnoća da će gojazni ljudi imati gojazne pse, delimično zbog toga jer će ih češće častiti poslasticama, objavili su danski naučnici, prenosi 021.rs.

„Učestalost pasa prekomerne težine češća je među gojaznim vlasnicima (35 odsto) nego kod vlasnika koji su mršavi ili normalne težine (14 odsto)“, kazali su naučnici.

Tendencija je da vlasnici prosečne težine psima daju poslastice u svrhu treninga i poslušnosti, dok gojazni vlasnici to rade tokom druženja, „na primer kada osoba leži na kauču i sa psom podeli poslednji griz sendviča“, pojasnila je šefica istraživanja Šarlot Bjornvad.

Između 34 i 59 odsto pasa u razvijenim zemljama susreće se s problemom prekomerne težine, što im može skratiti životni vek i mobilnost, i prouzrokovati dijabetes ili srčane probleme, baš kao i ljudima.

Psi prekomerne težine u proseku žive 1,3 godinu kraće od onih koji takvih problema nemaju.

U studiji je zaključeno i da kastracija utrostručuje rizik za razvoj prekomerne težine.

„Kastracija, čini se, mužjacima smanjuje sposobnost regulacije apetita i motivaciju za kretanjem, a obe stvari povećavaju izglede za razvoj gojaznosti“, kazala je Bjornvad.

Istraživanje univerziteta u Kopenhagenu objavili su naučnici u časopisu „Preventive Veterinary Medicine“, prenela je Hina.

Izvor 021.rs
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...