Dačić: Sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu 31. oktobra

94

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je za 31. oktobar zakazana sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na kojoj će se razmatrati izveštaj generalnog sekretara UN o Kosovu.

Dačić je, gostujući na RTS, rekao da je sednicu zakazala Južna Afrika koja je ovog meseca predsedavajuća SB UN.

Na pitanje „da li vredi upozoravati međunarodnu zajednicu da Priština sprema manipulaciju srpskim glasovima na predstojećim kosovskim izborima, on je rekao da „vredi i ne vredi, jer oni to znaju“, ali će se učiniti sve što je moguće“.

On je pozvao Srbe na Kosovu da glasaju za Srpsku listu, jer, kako je ocenio, to nije „stranačko pitanje“, već „Priština želi da im neko drugi bira predstavnike i da u kosovski parlament uđu Srbi koji su protiv državne politike Srbije“.

Govoreći o zahtevima da prestane da lobira za povlačenje priznanja Kosova kao nezavisne države, Dačić je rekao da ga to samo „inspiriše“ jer to najviše delegitimizuje želju Prištine za nezavisnošću Kosova.

„Mi radimo svoj posao i to pokazuje da stvar nije gotova i Prištinu tera na kompromis“, rekao je Dačić.

Na pitanje o odnosima u koaliciji Socijalističke partije Srbije i Srpske napredne stranke, on je rekao da „nije obavešten da ima problema, a nije neobavešten“, dodajući da je često sa predsednikom te stranke i države Aleksandrom Vučićem, kao nedavno u Njujorku.

On je rekao da postoji nadmetanje unutar koalicije, ali da to ne utiče na njihova istovetna strateška opredeljenja.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...