Mali: Suficit u budžetu ide na povećanje plata i penzija, ali i za kapitalne investicije

226

Ministar finansija Srbije Siniša Mali rekao je da će suficit u ovogodišnjem budžetu biti iskorišćen za povećanje plata u javnom sektoru, jednokratnu pomoć penzionerima i pomoć građanima koji su se zadužili u francuskim francima, kao i za kapitalne investicije.

On je u Skupštini Srbije, obrazlažući izmene Zakona o budžetu za 2019. godinu, Zakona o budžetskom sistemu i Zakona o PDV-u, rekao da se prvi put posle pet godina radi „pozitivni rebalans“, odnosno zbog viška a ne manjka prihoda u državnoj kasi.

„U prvih osam meseci ove godine suficit budžeta je 46,6 milijardi dinara, što nam omogućava da pomognemo građanima da im bude bolji standard i da više uložimo u putnu infrastrukturu koja doprinosi privrednom rastu i novim radnim mestima“, rekao je Mali.

Kako je objasnio, od 1. novembra ove godine plate u javnom sektoru će biti povećane od osam do 15 odsto, a najveće povećanje dobiće medicinske sestre, dok će lekari imati povišicu od 10 odsto.

Penzioneri će, kako je najavio, početkom decembra dobiti jednokratnu pomoć od 5.000 dinara, a 1. janura penzije će biti uvećane, kako se sada procenjuje, između 5,1 i 5,5 odsto.

„Rebalansom ovogodišnjeg budžeta predviđena su i izdvajanja za dužnike u francima jer želimo da pomognemo ljudima koji su protestovali glađu iz očaja“, rekao je Mali i naveo da je oko 90 odsto dužnika, njih 15.734. konvertovalo kredit u evre.

Višak novca u budžetu u odnosu na raniji plan, kako je dodao, biće upotrebljen i za izgradnju autoputeva, a najviše, oko 14 milijardi dinara, za Moravski koridor koji će spajati koridore 10 i 11.

Najvažnija izmena Zakona o PDV-u je, kako je istakao Mali, što su predviđene poreske olakšice za troškove u izgradnji autoputeva za koje je posebnim zakonom utvrđen javni interes, a PDV se neće plaćati ni na uvoz robe za potrebe tih projekata.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...