“Komunalci” traže veće plate ili stupaju u generalni štrajk

311

Zaposleni u komunalnom sektoru Srbije će, ukoliko Vlada Srbije do 9. oktobra ne ispuni zahtev za povećanjem zarada za najmanje 13 odsto, stupiti u generalni štrajk, koji će početi 16. oktobra, najavio je Savez samostalnih sindikata Srbije, piše Danas.

Na takvu odluku, donetu na današnjoj sednici Predsedništva Sindikata zaposlenih u komunalno stambenoj delatnosti Srbije, uticao je kako navode u saopštenju, „ignorantski odnos vlade prema komunalnom sektoru, koji je već šest godina izuzet od ikakvog povećanja zarada, a koje su dodatno neopravdano umanjene u prethodnih pet godina za 10 odsto“.

„To je dovelo do toga da zaposleni u komunalnom sektoru, sa prosečnom zaradom od 36.000 dinara, ne mogu da zadovolje ni potrebe minimalne potrošačke korpe.

Da su komunalci u izuzetno teškom položaju svedoči i činjenica da više od 35 odsto zaposlenih prima minimalnu zaradu, a taj broj će se, sa povećanjem minimalne cene rada za 2020. godinu, povećati na više od 40 odsto, dok će zarade svih radnika do više stručne spreme biti u visini minimalca“, ističu iz Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Dodaju da je sindikat na takve alarmantne podatke ukazivao više puta, kroz dopise i zahteve za održavanjem sastanaka.

„Do zajedničkog rešenja nije došlo ni nakon nedavno upućenog pisma predsednici Vlade Ani Brnabić, u kojem je Sindikat zahtevao da se održi hitan sastanak radi razjašnjenja i nužnosti povećanja zarada u ovoj delatnosti, niti nakon neposrednih razgovora u Ministarstvu finansija. Zato je Sindikat prinuđen da preduzme sva raspoloživa sredstva sindikalne borbe za ostvarivanje svojih prava“, ističu u saopštenju.

Izvor Danas
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...