Mali: Bolje finansijsko izveštavanje za kvalitetniji poslovni ambijent

183

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je da je cilj predloženih zakona o računovodstvu i reviziji podizanje nivoa kvaliteta finansijskog izveštavanja u Srbiji, što je jedan od preduslova za stvaranja boljeg i poslovnog ambijenta u zemlji za podsticaj razvoja domaće privrede i privlačenje potencijalnih stranih investicija.

Obrazlažući predložene zakone u Skupštini Srbije, Mali je rekao da je Predlogom zakona o računovodstvu predvidjeno uvodjenje elektronske fakture od 1. januara 2022. godine.

„Obaveza preduzetnicima da fakture, račun i računovodstvene isprave izdaju isključivo u elektronskom obliku će pojednostavi i skratiti vreme za obavljanje ovih poslova i obezbediti brži povraćaj PDV“, rekao je Mali.

On je kazao da je predvidjeno da registar pružalaca računovodstvenih usluga počne da radi 1. januar 2021. godine, a pravna lica, preduzetnici koji pružaju računovodstvene usluge imaju rok od tri godine od stupanja zakona na snagu da usklade poslovanje sa odredbama ovog zakona.

Ministar je rekao da će Komora ovlašćenih revizora izdavati dozvole pravnim licima i preduzetnicima za rad, dok će registar voditi Agencija za privredne registre.

Kako je objasnio, biće zabranjeno krivično osudjivanim pravnim licma i sa njima povezanim licima i saradnicima da budu osnivači i vlasnici firmi koji se bave pružanjem računovodstvenih usluga.

Istakao je da će javni nadzor nad obavljanjem revizije i kontrola kvaliteta nad radom revizorske struke biti objedinjeni u okviru jedne institucije – Komisije za hartije od vrednosti.

„Predloženo rešenje je u skladu sa zahtevima EU regulative i najboljom praksom. Sada se ovaj postupak odvija u tri institucije – Komori ovlašćenih revizora, Odboru za javni nadzor nad obavljanjem revizije i Ministarstvu finansija“, istakao je Mali i ocenio da će proces od početka kontrole kvaliteta rada revizora do krajnjeg rezultata biti kraći nego što je to bio slučaj do sada.

Mali: Nova Strategija za spečavanje pranja novca i finansiranja terorizma

Govoreći o Predlogu zakona o kontroli državne pomoći, Mali je rekao da su osnovni ciljevi tog zakona jačanje transparentnosti prilikom dodele te pomoći i efikasnija kontrola.

Naveo je i da se zakon donosi radi ispunjavanje jednog od uslova iz pregovaračkog poglavlja 8 koji se odnosi na konkurenciju.

Ministar je rekao da se predloženim zakonom obezbedjuje nezavisnost Komisije za kontrolu državne pomoći i da će ta komisija steći status pravnog lica, raspolagati spostvenim budžetom i za svoj rad odgovarati Skupštini Srbije.

„Komisija će sprovoditi analize dodeljene i instrumenata državne pomoći, ali će i sačinjavati godišnji izveštaj o dodeljenoj državnoj pomoći, godišnji izveštaj o popisu šema državne pomoći. Moći će da zabrani dodelu državne pomoći ukoliko oceni da je neusklađena, ali će moći i da naloži povraćaj već dodeljenih sredstava“, rekao je Mali.

Ševarlić: Gde je spisak 100 najvećih dužnika

Poslanik Miladin Ševarlić je na sednici parlamenta tokom rasprave o predlozima zakona o reviziji, kontroli državne pomoći i o računovodstvu, uputio više pitanja ministru Malom i to o poreskim dužnicima, rušenju u beogradskoj četvrti Savamala, subvencijama za poljoprivrednike i davanjima za LGBT organizacije.

Ševarlić je Malog pitao kada će objaviti spisak 100 najvećih poreskih dužnika, da li među poreskim dužnicima ima i televizija sa nacionalnom frekvencijom i ocenio da takve televizije ne bi smele da dobijaju dozvolu za nacionalno pokrivanje.

On je upitao i kada će poljoprivrednicima biti isplaćena subvencija iz 2018. godine.

„Ko je sa fantomkama rušio u Savamali – ako vi to kao gradonačelnik niste mogli da saznate, kako ste onda prihvatili funkciju ministra“, upitao je Ševarlić.

On je pitao i koliko penzionera može da živi od penzije, a koliko zaposlenih može da izmiri potrošačku korpu od svoje plate.

Predsedavajući Skupštini Srbije Đorđe Milićević tražio je od Ševarlića da se vrati na temu, ali je Ševarlić insistirao da je „danas četvrtak“, te nastavio da postavlja pitanja uz komentar da ne zna čemu služe rasprave i kako da raspravlja o reviziji, ako mu ministar ne odgovara.

Ministar Mali rekao je da će davanja objaviti do kraja godine, da je bilo 160.000 zahteva za subvencije, a da nije isplaćeno samo 960 zbog određenih problema sa dokumentacijom, na šta je Ševarlić odgovorio da taj podatak nije istinit.

„Za razliku od vašeg poimanja penzija, mi se malo drugačije i odgovorno bavimo tom temom. Do bankrota su nas doveli oni sa kojima vi sarađujete. Njih pitajte i o legendama i o minimalnoj ceni rada“, rekao je Mali odgovarajući na Ševarlićev navod „da je čuo legendu da su penzioneri mogli da žive od svoje penzije“.

Ševarlić, koji je bio poslanik sa liste pokreta Dveri na kojoj je bio kao nestranačka ličnost, upitao je Malog koji su to njegovi i dodao da samo pamti da je bio član Saveza komunista, a da tada građani nisu koristili „švajcarske kredite“.

„Iz tog vašeg perioda još vraćamo dugove“, odgovorio je Mali.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...