Nova mera za izborne uslove – izmene Zakona o finansiranju političkih aktivnosti

54

Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansiranju političkih aktivnosti objavljen je internet stranici Ministarstva finansija Srbije i od danas je u javnoj raspravi, saopštila je Vlada posle svoje današnje sednice.

Cilj izmena Zakona o finansiranju političkih aktivnosti jeste veća odgovornost učesnika izbora u korišćenju i raspolaganju javnim resursima, kao i jačanje ovlašćenja Agencije za borbu protiv korupcije pri sankcionisanju nepoštovanja odredbi zakona u izbornoj kampanji.

Saopšteno je da je suština izmena zabrana da se za potrebe izbornih kampanja koriste sredstva iz republičkog ili lokalnih budžeta, uključujući službene prostorije, vozila, vebsajtove i inventare državnih, pokrajinskih i lokalnih organa, javnih ustanova i javnih preduzeća.

Politički subjekat može da koristi za izbornu kampanju prostorije i usluge državnih organa ukoliko su one pod jednakim uslovima dostupne svim učesnicima izbora.

Posle sednice Vlade saopšteno je da je ovo još jedna u nizu aktivnosti Vlade za unapređenje izbornog procesa.

Nacrt zakona o finansiranju političkih aktivnosti izradilo je Ministarstvo finansija na predlog Radne grupe za saradnju sa OEBS-om i Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...