Predsednik Srbije: U mojoj zemlji „žive ljudi, a ne klikeri“

251

Predsednici zemalja Višegradske grupe na samitu sa predsednicima Slovenije i Srbije obećali su danas svu moguću konkretnu podršku Srbiji da što pre postane članica Evropske unije.

Kako je u zamku Lani kraj Praga naglasio predsednik Poljske Andžej Duda, Višegradska grupa očekuje od EU da mora jasno da odredi termine i rokove ulaska zemalja Zapadnog Balkana, jer bez toga društva u zemljama Zapadnog Balkana teško da će podnositi troškove reformi i breme pristupnog procesa.

„Ja sam rekao našim prijateljima u Višegradskoj grupi i Borutu Pahoru da se mi nadamo da će oni biti ti koji neće samo da podržavaju Srbiju, već koji će svojim konkretnim koracima i još direktnijim zalaganjima da utiču na sve druge da taj proces učine bržim, transparentnijim i jasnijim za Srbiju“, kazao je na konferenciji za novinare na kraju samita predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je rekao da nije krio ni izbegavao odgovore na pitanja o ruskom uticaju, ni o vladavini prava u Srbiji.

„Ali, takođe sam im rekao da smo mi na početku imali kao jedan od uslova pravno obavezujući sporazum sa Kosovom ili sa Prištinom, da mi više nismo sigurni šta to podrazumeva. Da li to podrazumeva međusobno neometanje u ulasku u određene organizacije, pošto pojedine države članice kao i SAD od nas traže priznanje Kosova, što nije bio uslov na početku pregovora“, dodao je Vučić.

Predsednik Srbije rekao je da u njegovoj zemlji „žive ljudi, a ne klikeri“ i da, iako se govorilo prvo da bi Srbija u EU mogla da uđe 2007. godine, danas nije jasno da li će moći da uđe 2025. godine i da Srbija jedino želi da zna da li će, ako se ispuni ono što EU traži, moći da postane članica Unije 2025. godine.

Aleksandar Vučić podsetio je predsednicu Slovačke i predsednike Poljske, Češke, Mađarske i Slovenije da su i njima pomagale neke zemlje da uđu u EU a da zemlje Zapadnog Balkana onako kako su zemlje V4 svojevremeno gledale na velike i uspešnije zemlje sada tako gledaju na njih.

„Da proces približavanja balkanskih zemalja EU može da se nastavi, moraju da budu jasni termini. Bez toga će biti jako teško ubediti društva u tim zemljama da podnose troškove neophodnih reformi. Savršeno dobro znamo kao oni koji su ulazili u EU pre 15 godina da je to put odricanja koja moraju da podnesu društva a da ih u to ubedimo perspektiva članstva mora da bude jasna i očigledna“, kazao je poljski predsednik Andžej Duda.

Predsednik Duda je kao i ostali predsednici zemalja V4 i Slovenije upozorio da će već prvi svojevrsni test za EU biti sada u oktobru tokom odlučivanja o jasnim kriterijumima za Severnu Makedoniju i Albaniju i da se nada da će EU položiti taj ispit koliko ozbiljno misli o svojoj politici proširenja koja je, kako je naglasio, jedini put za to da se Evropa razvija u miru.

Na današnjem trećem panelu samita „EU i Zapadni Balkan“ predsednik Vučić upoznao je ostale predsednike i sa problemima koje ima Srbija u normalizaciji odnosa sa Kosovom a povodom inicijative češkog predsednika Zemana da se povuče priznanje Kosova, Vučić je na konferenciji za novinare naglasio da ne može da ulazi u unutrašnja pitanja drugih zemalja.

„Ponovio sam stav Srbije da je kompromis jedini moguć put za budućnost celog Zapadnog Balkana i EU i za bolje odnose ljudi koji žive na Zapadnom Balkanu. Mi ne možemo da ulazimo u unutrašnje stvari Češke ali smo zahvalni našim češkim prijateljima kao i svim drugim koji žele da nas saslušaju. Ovde su dve od šest zemalja koje nisu priznale nezavisnost Kosova“, kazao je Vučić.

Predsednik Srbije rekao je da veruje da su stavovi Srbije razumljivi, bez obzira da li se oko priznanja Kosova slažu.

Predsednik Češke Miloš Zeman povodom nada u Srbiji da bi Češka mogla da povuče priznanje Kosova danas je podsetio da je on samo kazao da će pitanje eventualnog povlačenja priznanja Kosova izneti na neformalnom sastanku češkog državnog vrha o koordinaciji spoljne politike.

„Mogu da budem preglasan, demokratska smo zemlja, a ako se to desi, nastaviću da ubeđujem svoje kolege“, rekao je češki predsednik Miloš Zeman.

Češki premijer Andrej Babiš uoči dolaska predsednika Srbije na samit V4 u Lanima upozorio je da češka vlada nema nameru da povlači priznanje Kosova.

Prvog dana samita u sredu predsednici Višegradske grupe bez Pahora i Vučića razmatrali su prioritete V4 u novom budžetskom periodu i sa novim sastavom Evropske komisije i kao jedan od glavnih izneli da Srednjoj Evropi i dalje ostanu na raspolaganju nesmanjeni kohezioni i poljoprivredni fondovi jer ta sredstva omogućavaju da brže dostignu evropski prosek i razvijene stare članice EU.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...