Profesor: Taksisti maltretiraju građane, CarGo radi u skladu s propisima

265

Povodom protesta taksista u Beogradu koji od ponedeljka svakodnevno traže da se ugasi privatna firma „CarGo“, penzionisani profesor Saobraćajnog fakulteta u Beogradu, Milan Vujanić, danas je ocenio da „taksisti danima maltretiraju građane jer ‘CarGo’ radi u skladu sa svim propisima“ i rekao da „ne razume njihove zahteve“.

Vujanić je za TV Prva rekao da „CarGo“ nema nikakve sličnosti sa firmama za taksi usluge.

Nabrojao je da usluge te firme mogu koristiti samo članovi „Udruženja CarGo“, da vozila te firme ne koriste „žutu traku“ kao taksisti, da nemaju table s oznakom „TAXI“, da se vožnja ne plaća gotovinom, da se vozilo „CarGo“ ne može se zaustaviti na ulici, već se mora preko digitalne aplikacije pozvati da dođe na zadatu adresu.

„Taksisti protesuju jer je na područje ‘njihovog’ grada došao još neko ko radi inovativan vid usluge. Mogu da razumem da je to taksistima konkurencija, ali zamislite paralelu kada je uveden ‘Viber’: da li se mobilni operater pobunio; i šta da rade hoteli kada su se pojavile onlajn agencije poput ‘Bookinga’?“, pitao je Vujanić.

On je istakao da „ne razume zašto bi država trebalo da podilazi interesima grupe koja pritiscima i zatvaranjem ulica želi da dođe do svog cilja“ gašenja jedne privatne kompanije.

„Ovakva usluga kao CarGo postoji u razvijenim zemljama. CarGo čak nudi i taksistima da uđu i koriste i tu vrstu usluge, ali njima to ne odgovara jer se preko CarGo-a sve plaća preko kartice i svi porezi se plaćaju, a nisam siguran da i taksisti na isti način izmiruju svoje obaveze prema državi kao CarGo“, rekao je Vujanić.

Po njegovim rečima, svako ima pravo na protest, ali ne i da „zaustavi ceo grad“.

„Ako blokirate raskrsnicu, vi ste blokirali i one koji nemaju ništa s tim, vi ste blokirali i ostale građane koji nisu ništa krivi. Tako taksisti blokiraju i onemugućavaju prolaz hitnoj pomoći, vatrogasnoj službi… „, upozorio je Vujanić.

Dodao je da bi razumeo da taksisti traže da se poboljša njihova usluga, ali da ne razume zahtev da se ugasi konkurencija.

Taksistima ni kiša ne smeta, nova blokada grada, četvrti dan

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...