Od 6. oktobra istraživanje zdravlja stanovništva Srbije

86

Republički zavod za statistiku (RSZ) u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Srbije i Ministarstvom zdravlja Srbije, uz finansijsku podršku EU, sprovešće od 6. oktobra do 30. decembra, istraživanje zdravlja stanovništva Srbije 2019. godine, saopšteno je danas.

Istraživanje zdravlja stanovništva Srbije predstavlja nacionalno istraživanje koje se sprovodi u skladu sa medjunarodnim standardima, svakih šest godina.

Glavni cilj istraživanja je da se, na osnovu reprezentativnog uzorka (oko 6.000 slučajno izabranih domaćinstava), dobije opis zdravstvenog stanja stanovništva starosti 15 i više godina, kao i dece uzrasta od 5 do 14 godina.

„Istraživanjem se prikupljaju informacije o tome kako građani doživljavaju svoje zdravlje, do koje mere koriste zdravstvenu zaštitu i kako se brinu o svom zdravlju – prihvatajući određene stilove života ili oslanjajući se na preventivne i druge zdravstvene usluge“, navodi se u saopštenju RSZ.

Dodaje se da će dobijeni podaci poslužiti za planiranje zdravstvene zaštite, za procenu rasprostranjenosti različitih bolesti, sagledavanje uzroka njihovog nastajanja, kao i za definisanje načina lečenja i kontrole, odnosno za unapredjenje javnog zdravlja u Srbiji.

„Prikupljanje podataka na terenu vršiće profesionalni timovi anketara. Tokom sprovođenja istraživanja obaviće se i osnovna antropološka merenja (visina, telesna masa) i merenje krvnog pritiska anketiranih lica. Građani će, na osnovu izvršenih merenja, od zdravstvenog radnika – člana tima anketara, besplatno dobiti osnovne informacije o svom zdravlju“, navodi se u saopštenju.

Izvor Danas
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...