Predlozi za sastanak sa Mekalisterom: Evo šta nudi vlast, a šta opozicija

137

Mere Vlade za poboljšanje izbornih uslova, usvajanje preporuka stručnog tima „1 od 5 miliona“ najmanje devet meseci pre izbora i ideja o prelaznoj predizbornoj vladi, predlozi su sa kojima će opozicija i vlast izaći na sastanak sa Dejvidom Mekalisterom.

Razgovori sa predsednikom spoljnopolitičkog odbora i izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju biće održani 9. i 10. oktobra u staroj zgradi Skupštine Srbije u Kralja Milana, a trebalo bi da rezultiraju izlaskom opozicije na izbore.

U parlamentu je pre dva dana, prema saznanjima „Blica“, održan sastanak na kojem je bilo reči o nastupajućem susretu sa evropskim diplomatom. Za sada je poznato da će biti u formatu „1+1“, što znači da će svaka poslanička grupa imati po dva predstavnika, predsednika grupe i još jednog pregovarača.

„U prvoj fazi tema bi, kako je ranije najavljeno, trebalo da budu izborni uslovi, mediji i birački spisak. Ostaje da se vidi u kojoj će formi učestvovati predstavnici neparlamentarnih stranaka i predstavnici civilnog sektora. U Skupštini ima 15 poslaničkih grupa, a u razgovorima će učestvovati i predsednica parlamenta Maja Gojković“, objašnjava izvor „Blica“.

Očekuje se da vlast na razgovore dođe sa 10 zaključaka koji su usvojeni posle okruglih stolova održanih na Fakultetu političkih nauka. Šef radne grupe Vlade za unapređenje izbornih uslova Nebojša Stefanović rekao je da je usvajanjem mera pokazana spremnost da se razgovara o svemu onome što Vlada može da učini uredbama i zaključcima, o izmeni zakona i donošenju podzakonskih akata, kao i da Vlada može da napravi korak napred kojim će izborni uslovi biti poboljšani.

Šef poslaničke grupe SPS Đorđe Milićević kaže za „Blic“ da je time napravljen iskorak u poboljšanju izbornih uslova.

“ Nakon svih okruglih stolova, SPS je predstavio 17 preporuka, poput onoga da se odredi šta čini izbornu kampanju, precizira zloupotreba javnih resursa, da se izaberu nedostajuća tri člana REM, da Agencija za borbu protiv korupcije definiše i rokove i ulogu… Ovi predlozi su kompatibilni i sadržani onome što je usvojila Vlada. Time je Vlada napravila iskorak u poboljšanju izbornih uslova, i napravila ravnotežu između poštovanja prava pozicije i opozicije“,  smatra Milićević.

Što se tiče opozicije, kada je u pitanju Narodna stranka, koja je deo Saveza za Srbiju, do birališta vodi sprovođenje dokumenta o izbornim uslovima grupe eksperata protesta „1 od 5 miliona“, i to najmanje devet meseci od izbora, kaže potpredsednik ove partije Miroslav Aleksić.

„Kada budemo dobili zvaničan poziv i saznali u kom formatu je planiran sastanak, odlučićemo da li ćemo prisustvovati. Svakako smo spremni da razgovaramo sa predstavnicima EU kako bismo došli do rešenja političke krize u kojoj se nalazi Srbija. Da bi izbori mogli da se održe, neophodno je da vlast ispuni i sprovede u praksi zahteve građana, opozicije i NVO koje su izašle sa preporukama. Takođe, u izveštaju Evropske komisije jasno je navedeno da u Srbiji nema slobodnih medija, da su institucije devastirane, a vladavine prava gotovo i nema. Problem je što do sada ništa iz tih izveštaja nije primenjeno. Mi tražimo da vlast u praksi sprovede dokument o izbornim uslovima, koji je pre svega poštovanje zakona, kako bi se u roku od devet meseci od implementacije održali demokratski i slobodni izbori“,  navodi Aleksić.

Mekalister je sredinom septembra, posle posete Beogradu, poručio da je EP spreman da posreduje u dijalogu vlasti i opozicije o izbornim uslovima ukoliko dobije pozitivan odgovor od predsednice Skupštine Maje Gojković. Ona je odgovorila da je angažman EP dobrodošao i izašla sa predlogom datuma razgovora.

Aleksandra Jerkov kaže da DS podržava predloge Crte i ekspertskog tima „1 od 5 miliona“.

„Pažljivo smo ih razmotrili. Oni jasno definišu do kojih je izmena zakona neophodno da dođe da bi građani na izborima mogli da glasaju slobodno i oslobođeni od straha, pritisaka i ucena. Ti zahtevi se, pre svega, odnose na način na koji se vodi i finansira kampanja, na definisanje učešća funkcionera u kampanji, sankcije za pritiske i ucene građana i na slobodne medije. Osim toga, moramo razgovarati i o garancijama za ispunjenje ovih uslova i sprovođenje ovih zakona. To su ključni zahtevi, ne zbog opozicije, nego da bi građanima zaista bila pružena mogućnost stvarnog izbora“,  kaže Jerkov.

Lider LDP-a Čedomir Jovanović nema dileme. On za „Blic“ kaže da pred Mekalistera ide sa predlogom o predizbornoj vladi sastavljenoj od vlasti i opozicije, a koja bi bila formirana raspisivanjem izbora.

“ LDP ima već spremljen zakon o predizbornoj vladi, u koju ne bi ušli lideri stranaka, a oni koji bi bili u njoj ne bi mogli da budu kandidati na izborima. LDP ne mora da bude u toj vladi, a sigurno je da ja u njoj ne bih uzeo učešće. To nije vlada koja će dovesti opoziciju na vlast i da sruši Vučića već će dovesti do izbora“,  rekao je Jovanović za „Blic“.

Predložene mere vlasti su: sankcije za zloupotrebu JP u političke svrhe i zabrana pritisaka na zaposlene u JP i javnoj upravi u vezi sa podrškom strankama, duplirana kazna za zloupotrebu funkcije, dijalog sa RTS, javno slušanje u Skupštini o radu REM, izbor troje neimenovanih članova REM, Agenciji za borbu protiv korupcije rok od pet dana za odluke po prijavama u kampanji.

Vlada je predložila i da funkcioneri budu bez političkih aktivnosti u toku radnog vremena, oštriju kontrol trošenja novca za promociju stranaka,  Telo za kontrolu kampanje u štampanim i onlajn medijima i obuku onih koji rade na biračkom spisku i članova biračkih odbora.

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...