Venecija se deli na dva dela?

75

Krajem godine će stanovnici Venecije doneti odluku hoće li se istorijski deo odvojiti od ostatka zvanične teritorije.

Referendum je predložio predsednik regije Veneto, Luka Zaia, a glasanje će se održati 1. decembra. Stanovnici će odlučiti da li da se ostrvski istorijski deo, koji godišnje poseti oko 20 miliona turista, odvoji od ostatka grada, koji se mahom nalazi u kopnenom delu.

U zavisnosti od ishoda referenduma, deo grada sa čuvenim kanalima i kopneni deo Mestre bi mogli postati dve celine.

Ovo nije prvi put da se organizuje referendum na ovu temu, već čeri puta odgovor je nio “Ne“. Pre se postavljalo pitanje o legarlnosti referenduma, ali je novom odlukom Državnog saveta Italije objavljeno da stanovnici imaju pravo da izraze mišljenje o administrativnim pitanjima ukoliko direktno utiču na njih.

Na referendumu će glasati samo stanovnici Venecije, “uži“ se, bez daljih delova grada, a oko 250.000 glasova će odlučiti hoće li se Venecija podeliti, piše „Lonely planet“.

Teško je reći da li su se vlasti na ovaj korak odlučile zbog “nepodnošljivog turizma“ zbog koje grad sve više propada ili zbog toga što se kopneni i ostrvski deo ne tretiraju jednako. Osim što turisti hrle samo na ostrva, kopneni deo ostaje i bez novca jer se skoro sva finansijska sredstva ulažu u obnovu istorijskih znamenja.

 

 

Izvor B92
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...