Izbori na Kosovu: Zatvorena birališta, objavljene prve procene

87

Na Kosovu i Metohiji održani su vanredni parlamentarni izbori, birališta su zatvorena u 19 časova, nakon čega je počelo prebrojavanje glasova, javlja RTS.

Prema podacima Centralne izborne komisije, izlaznost je bila 44,19 odsto. Najveća izlaznost zabeležena je u srpskim sredinama.

Prva izlazna anketa, koju je organizovao Klan Kosova, pokazuje da će pokret Samoopredeljenje (Aljbin Kurti) i Demokratski savez Kosova (Isa Mustafa) dobiti oko 30 odsto glasova, Demokratska partija Kosova (Hašim Tači, Kadri Veselji) 22 odsto, a koalicija Alijanse za budućnost Kosova i Socijaldemokratske partije (Ramuš Haradinaj, Agim Čeku) 10 odsto.

Pravo glasa na vanrednim parlamentarnim izborima imalo je 1.900.000 birača, u srpskim sredinama oko 120.000.

Podaci Centralne izborne komisije pokazuju da je izlaznost na izborima 44,19 odsto, što je nešto više u odnosu na ranije izbore. Naime, na prošlim izborima 2017. godine izlaznost je bila 41, a tri godine ranije – 2014 – 42,5 odsto.

Najveća izlaznost zabeležena je u srpskim sredinama – Štrpcu, Novom Brdu, Gračanici, Severnoj Kosovskoj Mitrovici.

U kosovskoj skupštini Srbi imaju zagarantovanih deset mesta, od ukupno 120 koliko broji parlament u Prištini.

Za popunu poslaničkih mesta Srba glasalo se među kandidatima Srpske liste, Samostalne liberalne stranke, Partije kosovskih Srba i koalicije „Sloboda“.

Izborni dan protekao je relativno mirno, nije bilo većih nepravilnosti.

U severnoj Kosovskoj Mitrovici tužilaštvo je odredilo zadržavanje dvema osobama, članovima biračkog odbora, zbog omogućavanja glasanja sa nevažećim dokumentom.

U albanskim sredinama nekoliko osoba je uhapšeno zbog kršenja izbornih pravila odnosno fotografisanja glasačkih listića.

Na izborima je učestvovalo ukupno 20 stranaka, četiri koalicije i jedan nezavisni kandidat.

Današnji izbori su sedmi po redu nakon sukoba na Kosovu i Metohiji 1999. godine. Nijedan saziv skupštine i vlade od tada do sada nije imao pun mandat.

Izbore je nadgledalo više od 30.000 posmatrača, a Evropska unija imala je sopstvenu posmatračku misiju.

Izvor RTS
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...