Kosovo: Tri stranke proglasile pobedu; Srpska lista očekuje svih 10 mandata

100

Političke stranke Samoopredeljenje Aljbina Kurtija, Demokratski savez Kosova (DSK) Ise Mustafe i Demokratska partija Kosova (DPK) Kadrija Veseljija, proglasile su pobedu na prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu.

Zamenik predsednika DSK Ljutfi Haziri na konferenciji za medije izjavio je da prema podacima dobijenim od timova na biralištima vodi DSK, te da se nalazi ispred Samoopredeljenja koje je druga stranka po broju glasova.

„Prema rezultatima koje smo dobili od anketa, mi smo pobednici na izborima. Prva stranka u podršci građana i srećni smo što smo kao opozicioni blok postigli dobar rezultat. Imamo prednost, vođstvo prema Samoopredeljenju kao drugoj stranci“, rekao je Haziri.

Haziri je odbio da odgovori na pitanje sa kojom partijom će ići u postizbornu koaliciju i istakao „uz ono što smo rekli ne, sigurno ne sa DPK“.

Rukovodstvo i aktivisti Samoopredeljenja počeli su da slave u svom sedištu nakon što su čuli rezultate izlaznih anketa, ali i informacije svojih aktivista.

Lider i kandidat za premijera Kosova iz DPK Kadri Veselji pozvao je svoje simpatizere da proslave pobedu u Prištini.

Lider Socijaldemokratske inicijative koja je bila u predizbornoj koaliciji sa Alijansom novo Kosovo i Partijom pravde na konferenciji za novinare rekao je da je njegova stranka postigla zapaženi rezultat na izborima i da za sada ima sedam poslaničkih mesta i očekuje da dobije i osmo.

Prema podacima izlaznih anketa prištinske televizije Klan Kosova, prva dva mesta dele Demokratski savez Kosova i Samoopredeljenje sa 30 odsto dobijenih glasova.

Na trećem mestu je Demokratska partija Kosova sa 22,28 odsto glasova, slede Alijansa za budućnost Kosova u koaliciji sa Socijaldemokratskom partijom Kosova sa 10,58 odsto glasova.

Prema prvim preliminarnim rezultatima CIK-a (14 odsto obrađenih glasova): Demokratski savez Kosova (Isa Mustafa) osvojio je 22,11 odsto, Demokratska partija Kosova (Kadri Veselji) 20,79 odsto, Samoopredeljenje (Aljbin Kurti) 17,79 odsto glasova

Kako javlja RTS, Srpska lista očekuje svih 10 poslaničkih mesta zagarantovanih Srbima.

U kosovskoj skupštini Srbi imaju zagarantovanih deset mesta, od ukupno 120 koliko broji parlament u Prištini.

Za popunu poslaničkih mesta Srba glasalo se među kandidatima Srpske liste, Samostalne liberalne stranke, Partije kosovskih Srba i koalicije „Sloboda“.

Čelnici Srpske liste Igor Simić i Goran Rakić očekuju da će Lista osvojiti svih 10 zagarantovanih mesta.

Kako je najavljeno, povodom izbora na Kosovu i Metohiji, medijima će se obratiti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Izbori na Kosovu: Zatvorena birališta, objavljene prve procene

Izvor Beta N1 RTS
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...