Predstavljeni ciljevi nove organizacije: Zapadni Balkan u Šengen, EU i NATO

81

Osnivač političke organizacije „Glas“, istoričar Nikola Samardžić zauzeo se za pristupanje država zapadnog Balkana Šengenskom prostoru, ocenjujući da bi to bio „prvi konkretan korak u punoj evropskoj integraciji, koji će nas učiniti slobodnim, i izbrisati sve naše suvišne razlike“.

„Susedi su naša šansa i privilegija. Bili smo, donedavno, i sredozemni narod i želimo u istu evropsku državu i NATO zajednicu sa Slovenijom, Hrvatskom, Crnom Gorom, Grčkom, Kiprom i Maltom. Evro se piše na latinici, grčkom i ćirilici”, rekao je Samardžić u Beogradu na predstavljanju ciljeva svoje organizacije.

U saopštenju „Glasa“ navodi se da je promocija te organizacije održana povodom godišnjice velikih demonstracija u Beogradu 5. oktobra 2000. godine, za koje je Nikola Samardžić rekao da su bile „pobeda, pred kojom smo odgovorni, pobeda koju moramo ponoviti da bi bila potpuna, i koju ćemo ponoviti“.

„Mi smo danas u dubokom društvenom sukobu zbog odsustva snage, hrabrosti, intelektualnog i moralnog kapaciteta da rešimo naša najvažnija pitanja: status Kosova i pomirenje, integracija sa susedima, Evropom i SAD, završetak tranzicije koji bi uzeo u obzir nove socijalne i ekonomske prioritete, nove i slobodnije finansijske institucije, školovanje i lečenje, zaštita prirode“, rekao je Samardžić.

On je upozorio Srbiju i Evropu na „rusku pretnju i kinesku invaziju“, rekavši da su Srbiji potrebni privatni, a ne „partijski“ investitori.

„Naši politički saveznici bore se protiv režima u Moskvi i za celovitost demokratske i slobodne Evrope, i za nezavisnost Hong Konga od tiranije Pekinga. Svaki naš uspeh biće uspeh celog evropskog sveta“, rekao je Samardžić.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...