Vanredni izbori na Kosovu: Dvoje pritvoreno; izlaznost veća nego 2017. godine

84

Predsednica Centralne izborne komisije (CIK) Valjdete Daka saopštila je danas da je do 11 sati na izborima na Kosovu glasalo 174.669 odnosno 9,64 odsto upisanih birača.

Ona je rekla da su to informacije dobijene na osnovu podataka sa 94 odsto glasačkih mesta.

Prema njenim rečima, na izborima 2017. godine do 11 sati su glasala 150.244 birača odnosno 8,45 odsto upisanih.

Ona je kazala da je bilo nekih izolovanih incidenata i da za sada sve teče u redu i miru.

Državno tužilaštvo Kosova saopštilo je da su danas na biračkom mestu u školi „Sveti Sava“ u severnom delu Kosovske Mitrovice pritvorena dva službena lica zbog zloupotrebe službenog položaja.

U saopštenju tužilaštva se navodi da su nacionalna izborna koordinatorka, državni tužilac Ljaura Pulja i glavni tužilac osnovnog tužilaštva u Mitrovici, Shućri Sula preuzeli sve potrebne radnje „pritvaranjem osumnjičenih i sprovođenjem proceduralnih provera“.

Državni tužilac Ljaura Pulja dobila je informaciju da su dva poverenika dozvolili da glasaju suprotno pravilima CIK-a od strane predsedavajućeg i biračkog mesta i službenika identifikacije na biračkom mestu škola „Sveti Sava“, navedeno je u saopštenju.

Prema izvorima prištinske televizije KTV, pritvoreni su Uglješa Živulov i Tomica Vakić

Sva biračka mesta u opštinama na severu Kosova otvorena su jutros u 7 sati, ali je mali broj građana u prvom satu izašao da glasa na prevremenim parlamentarnim izborima, javljaju prištinski mediji .

Kako javlja prištinska agencija Kosovapress.com, na severu se glasa s dokumentima Kosova. Na sedam biračkih centara u Severnoj Mitrovici 22.457 građana moći će da iskoriste pravo glasa.

U opštini Leposavić pravo glasa ima 17.993 građana koji mogu glasati na 18 biračkih centara. U Zvečanu pravo glasa ima 9.209 osoba koji glasaju na 7 biračkih centara, dok u Zubinom potoku pravo glasa ima 8.552 glasača sa 13 biračkih centara.

Ukupan broj glasača u četiri opštine na severu je 58.187, koji će glasati u ukupno 44 biračka centra.

Čelnici Srpske liste (SL) i njeni kandidati za poslanike u kosovskom parlamentu glasali su jutros u Kosovskoj Mitrovici.

Na Kosovu i Metohiji danas se održavaju parlamentarni izbori

Izvor Danas Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...