Hemofarm: Zamena za ranitid već u apotekama, nema razloga za zabrinutost

237

Kompanija „Hemofarm“ je danas saopštila da su pacijenti u Srbiji, koji su koristili lek „ranitidin“, povučen iz prodaje, nepotrebno uznemireni, jer nije zabeležena ni jedna neželjena reakcija na taj lek, a u apotekama je već dostupna i odgovarajuća zamena.

„Informacija u javnosti, povodom privremenog povlačenja određenih serija lekova ‘ranitidin’ i ‘ranisan’ zbog dodatne provere čistoće supstance, nepotrebno je uznemirila pacijente“, rekao je gastroenterolog s Klinike za gastroenterologiju Kliničkog centra Srbije Srđan Đuranović, saopštio je Hemofarm.

Po njegovim rečima, to je samo potvrda dodatne sigurnosti za pacijenta i pune odgovornosti proizvođača.

„Pacijentima je obezbeđena adekvatna zamena leka“, kazao je Đuranović i naveo „famotidin“ koji pripada istoj grupi lekova, sa identičnim indikacijama za upotrebu i predstavlja efikasnu i bezbednu zamenu.

„Hemofarm“ povukao ranitidin sa tržišta Srbije

Taj lek je u komercijalnoj upotrebi u svetu više od 35 godina, a klinička iskustva s tim lekom su dobra i „slobodno se može reći da je efikasnost koja se njime postiže u smanjivanju lučenja kiseline u želucu, identična, ako ne i bolja“.

Lek „famotidin“ u obliku tableta se može dobiti samo uz recept lekara.

„Efikasnost i bezbednost ovog leka pružaju sigurnost i lekaru i pacijentu. Dakle, pacijenti u Srbiji zaista nemaju razloga za brigu“, rekao je Đuranović.

Hemofarm je 30. septembra saopštio da je „iz predostrožnosti, a u cilju zaštite javnog zdravlja“, doneo odluku o „dobrovoljnom, preventivnom“ povlačenju svih serija leka „ranitidin“ sa tržišta.

Prethodno je Evropska agencija za lekove upozorila da su u supstanci tog leka ranitidin-hidrohlorid, otkrivene nečistoće pod nazivom „N-nitrozodimetilamin“ (NDMA)

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...