Svečani doček za Erdogana u Beogradu, u toku sastanak sa Vučićem

138

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan doputovao je dvodnevnu u posetu Srbiji tokom koje će razgovarati s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, učestvovati na samitu Srbije, Turske i BiH i prisustvovati polaganju kamena temeljca za izgradnju autoputa Beograd-Sarajevo.

Na Aerodromu „Nikola Tesla“ dočekao ga je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a zatim je ispred Palate „Srbija“ upriličen svečani doček.

Uz počasni stroj Garde, svečano intoniranje himni Turske i Srbije i ispaljivanje plotuna, Erdogan je zvanično počeo posetu Srbiji.

Usledio je sastanak dvojice predsednika u četiri oka.

Vučić je na početku sastanka poželeo dobrodošlicu Erdoganu i konstatovao da su bilateralni odnosi dve zemlje sve bolji. Erdogan je Vučiću zahvalio na gostoprimstvu.

Vučić je izrazio nadu da će ova, druga poseta Erdogana Srbiji biti još plodotvornija od prethodne, dok je Erdogan je izrazio uverenje da trgovinska razmena može da premaši 1,5 milijardi evra.

Vučić i Erdogan vodiće sednicu Visokog saveta za saradnju Srbije i Turske.

Od 16 sati uslediće srpsko-turski poslovni forum na kome učestvuje 200 turskih privrednika.

Drugi dan Erdoganove posete obeležiće polaganje kamena temeljca za auto-put Beograd–Sarajevo.

Dvojica predsednika biće domaćini trilateralnog samita Srbije, BiH i Turske na kome će učestvovati i članovi Predsedništva BiH – Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović.

U fokusu Erdoganove posete biće ekonomske teme. Trgovinska razmena dve zemlje prošle godine je premašila milijardu evra, dok su turske investicije u Srbiji, prema procenama, dostigle 200 miliona evra.

Očekuje se da će tokom Erdoganove posete biti otvoreno još pet turskih kompanija, kao i da prve korake ka turskom tržištu naprave preduzetnici iz Srbije, pre svega startap kompanije iz IT sektora.

Erdogan je poslednji put bio u Srbiji oktobra 2017. godine, kada je boravio u Beogradu i Novom Pazaru.

Vučić je od tada tri puta bio u Turskoj, u maju, julu i oktobru 2018. godine, a s Erdoganom je više puta razgovarao i telefonom.

 

Izvor RTS, Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...