Vučić: Erdogan daje veliki doprinos obnovi infrastrukture u Srbiji

118

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan doneo velike promene u regionu, i da daje veliki doprinos obnovi infrastrukture u Srbiji.

Otvarajući Srpsko-turski poslovni forum, u okviru dvodnevne posete državno privredne delegacije Turske na čelu s Erdoganom, Vučić je rekao da je zahvalan gostu i investitorima iz Turske što ulažu u mestima gde drugi investitori nisu želeli, kao što su Lebane, Vladičin Han, Krupanj, Mali Zvornik, Leskovac.

Vučić je pozvao turske investitore da dođu u još većem broju u Srbiju, posebno da ulažu u banjski turizam, a privrednike Srbije da ulažu u Turskoj i „traže šansu“ na tom tržištu.

„Daću sve od sebe da odnos građana Srbije prema turskim investorima bude još bolji“, rekao je Vučić.

Erdogan je na otvaranju poslovnog foruma kazao da su prethodne godine dale „izuzetan zamah“ u bilateralnim odnosima, a saradnja Srbije i Turske prošle godine podignuta na viši nivo održavanjem prvog sastanka Visokog saveta za saradnju.

„Imamo čvrste veze prijateljstva sa Srbijom, a sada smo počeli da ubiramo plodove naših zalaganja: Sporazum o slobodnoj trgovini iz 2010. koji je prošle godine revidiran, stupio je na snagu u junu“, naveo je Erdogan.

„Nadamo se da će zahvaljujući tom sporazumu biti uvećan nivo razmene u oblasti telekomunikacija, finasija, saobraćaja, elektronske trgovine, poljoprivrede“, rekao je on.

Erdogan je kazao da su u usponu i trgovina dve zemlje i turske investicije u Srbiju uz 8.000 zaposlenih u tekstilnoj, mašinskoj i auto-industriji, bankarstvu, turizmu.

„Turske investicije u Srbiju su od milion dolara 2011. godine napravile ogroman skok i dostigle 200 miliona dolara 2018. godine. Razmena od 2010. godine porasla je 200 odsto. U 2018. godini dostigla je rekordnih 1,2 milijarde dolara, u prvih osam meseci 2019. bila je 890 miliona dolara. Ciljamo da tu cifru dovedemo do dve milijarde kratkoročno i do pet milijardi dolara dugoročno“, rekao je turski lider.

Svečani doček za Erdogana u Beogradu, u toku sastanak sa Vučićem

Erdogan je kazao da će u utorak biti otvareno šest turskih fabrika u Srbiji i da će biti položen kamen temeljac za još jednu fabriku.

„Sutra ćemo početi i izgradnju auto-puta Beograd-Sarajevo i postaviti kamen temeljac za most. To je mirovni projekat u svim aspektima“, ocenio je Erdogan.

Dodao je da se Vučić „brine o svim problemima s kojima se turske kompanije suočavaju u Srbiji“ i zahvalio mu za podršku. Erdogan je ocenio da je „zajednička vizija Turske i Srbije velika prilika za region“ i pozvao privrednike dve zemlje da dalje jačaju saradnju.

„Zajedno s predsednikom Vučićem spremni smo da pružimo svaku vrstu podrške, zamolio bih poslovne ljude da razviju projekte koji će nam pomoći da iskoristimo kapacitete“, naveo je Erdogan.

Srbija i Turska imaju Sporazum o slobodnoj trgovini, a prošle godine robna razmena je dostigla skoro 1,1 milijardu evra, a očekuje se da će ove godine premašiti 1,2 milijarde. Od 2010. godine robna razmena dve zemlje uvećana je 4,5 puta. Srpske firme u Tursku najviše izvoze auto delove, a uvoze tekstil i voće. Od 2010. do 2018. godine turske investicije u Srbiji iznosile su 135,1 milion evra, a najviše ih je bilo u tekstilnu i auto-industriju, kao i u mašinski i prehrambeni sektor.

U Srbiji posluje oko 500 preduzeća gde je više od 50 odsto kapitala u turskom vlasništvu. Srbija i Turska imaju dobru saradnju u izgradnji puteva, a najznačajniji projekat je izgradnja autoputa Beograd–Sarajevo. U Srbiju dolazi sve više turskih turista, a prošle godine bilo ih je 97.000.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...