DSS: Posle pobede Kurtija, potreban konsenzus o reintegraciji Kosova

108

Predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Miloš Jovanović izjavio je da je posle izborne pobede lidera Samoopredeljenja Aljibina Kurtija važno videti da li će se u Srbiji „konačno napraviti konsenzus o neophodnosti reintegracije južne pokrajine u ustavno-pravni poredak Srbije“ i napraviti strategija kako to i u kom vremenskom periodu izvesti.

Kako navodi DSS, Jovanović je za portal Kosovo onlajn rekao da se Kurti još od studentskih dana iskazao kao tvrdi separatista, ali da to i nije bitno jer je među Albancima uvek postojao konsenzus „kada je reč o otimanju južne srpske pokrajine“.

„Moguće je da će takse biti ukinute, ili u namanju ruku suspendovane ali ako je suditi po onome što je Aljbin Kurti najavljivao u predizbornoj kampanji, do obnove dijaloga ne bi trebalo brzo da dođe niti deluje, iz sadašnje perspektive barem, da takozvano razgraničenje može biti opcija koju će Kurti ozbiljno uzeti u obzir“, ocenio je lider DSS-a.

Komentarišući pobedu Srpske liste i osvajanje svih 10 mandata, Jovanović je kazao da je ideja da Srbi budu jedinstveni na Kosovu sama po sebi ispravna i od izuzetnog je značaja, jer „ne možemo sebi da dozvolimo luksuz podele“.

„Utoliko me ne žalosti previše što je srpski korpus, formalno barem, ostao nepodeljen. Naprotiv. Problem je međutim što je Srpska lista osim što je vode ljudi problematičnih odnosno kriminalnih biografija stavljena u funkciju pogubne politike koju vodi zvanični Beograd tj. politike razgraničenja odnosno predaje Kosova albanskim secesionistima“, zaključio je Miloš Jovanović.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...