Misija EU: Izbori na Kosovu transparentni; Srbi zastrašivani

74

Šefica Izborne posmatračke misije Evropske unije Viola fon Kramon-Taubadel, ocenila je da su održani parlamentarni izbori na Kosovu „bili dobro vođeni i transparentni“, ali i „opterećeni nejednakim uslovima za nadmetanje, kao i zastrašivanjem i odsustvom konkurencije u oblastima u kojima žive kosovski Srbi“, prenosi RTS.

Ona je, predstavljajući preliminarne nalaze Izborne posmatračke misije Evropske unije u Prištini, navela da je kampanja bila živahna i konkurentna i omogućavala kandidatima da sprovode kampanju slobodno u najvećem delu Kosova.

Izborni dan je, prema oceni misije, protekao u redu, a posmatrači iz EU pozitivno su ocenili glasanje i prebrojavanje.

Centralna izborna komisija (CIK) je obezbedila transparentnost procesa time što je brzo objavila preliminarne nezvanične rezultate za političke subjekte, podeljene po biračkim mestima.

Po zapažanju misije, „okruženje za kampanju u oblastima u kojima žive kosovski Srbi bilo je pod senkom zastrašivanja, gde su ciljani kandidati i pristalice partija koje nisu sa Srpskom listom“.

„Dalje, neprikladno korišćenje javnih resursa i odsustvo transparentnosti u vezi sa finansiranjem kampanja rezultirali su nejednakim uslovima za nadmetanje širom Kosova“, navela je Fon Kramon-Taubadelova.

Prema njenim rečima, sistemske probleme sa izbornim procesom koji se ponavljaju identifikovale su i ranije izborne posmatračke misije.

„Na primer, zakazivanje vanrednih izbora u kratkom vremenskom roku i neregulisan period pre zvaničnog početka kampanje, što je potrebno rešavati, kako bi se izborni procesi na Kosovu doveli u potpuni sklad sa međunarodnim standardima za demokratske izbore“, dodala je Fon Kramon-Taubadelova.

Ona je ukazala da će skup preporuka koje su predstavljene zajedno sa konačnim izveštajem misije, „postati zaista smislene samo kada se ozbiljno uzmu u razmatranje u narednoj Skupštini, a to treba da se uradi što je pre moguće.“

Šef delegacije iz Evropskog parlamenta Andrej Kovačev rekao je da je „pitanje finansiranja kampanje oblast stalne zabrinutosti koje su pokretale i ranije izborne posmatračke misije“.

„Regulatorni okvir ne obezbeđuje transparentnost i integritet i mora se ojačati u cilju borbe protiv korupcije i garantovanja zdrave demokratije“, naveo je Kovačev.

Na dan izbora, EU EOM je rasporedio 108 posmatrača iz 27 zemalja članica EU i Norveške i Švajcarske širom Kosova.

EU EOM će ostati na Kosovu da prati procese u Centru za prebrojavanje i rezultate, kao i razrešavanje bilo kakvih žalbi i prigovora, sve do potvrđivanja konačnih rezultata.

Izvor RTS
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...