Erdogan pokrenuo ofanzivu na Siriju (FOTO)

115

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je rekao da je turska vojna operacija na severoistoku Sirije upravo počela.

„Turske oružane snage su zajedno sa Sirijskom nacionalnom armijom (pobunjenici koje podržava Turska, prim.prev.) pokrenule operaciju protiv PKK/YPG i ISIS terorističkih organizacija na severoistoku Sirije. Naš cilj je da se uništi koridor koji teroristi pokušavaju da uspostave na našoj južnoj granici i da usposatvimo mir u regionu“, napisao je Erdogan na Tviteru.

On je dalje napisao da će ovom operacijom nazvanom Izvor mira ukloniti terorističku pretnju Turskoj.

„Zahvaljujući sigurnoj zoni koju ćemo stvoriti, osiguraćemo da se sirijske izbeglice vrate u svoje zemlje. Zaštitićemo teritorijalni integritet Sirije i osloboditi stanovnike regiona od naleta terora“, napisao je on.

Ranije je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu rekao da će Ankara obavestiti sve relevantne zemlje i sirijsku vladu o operaciji na severoistoku Sirije.

Kako je navela sirijska državna televizija, turska vojska je pokrenula operaciju na severu Sirije, izvršivši vazdušni napad na grad Ras al Ain.

On je rekao da se može videti dim koji se vije iznad zgrada u Ras al Ainu.

Portparol kurdskih snaga Mustafa Bali rekao je danas da su turski ratni avioni počeli da napadaju „civilna područja“ na severu Sirije. On je na Tviteru objavio da su napadi izazvali „ogromnu paniku među ljudima u regionu“.

Turska tvrdi da želi da stvori „sigurnu zonu“ koja će biti očišćena od kurdske milicije i u koju će smestiti neke od 3,6 miliona sirijskih izbeglica koje se trenutno nalaze u Turskoj.

Američki predsednik Donald Tramp kontroverzno je povukao američke trupe uoči akcije, ali je rekao da će se Turska možda suočiti sa ekonomskim posledicama, ukoliko učini nešto nedopustivo.

Kurdi su bili ključni saveznici SAD u porazu džihadističke grupe Islamska država (IS) u Siriji. Povlačenje američkih trupa iz pograničnog područja su sirijske Demokratske snage (SDF) koje predvode Kurdi (SDF) ocenile kao „ubod u leđa“.

Raspravu 15 članica SB UN o situaciji u Siriji zatražilo je pet evropskih članica – Britanija, Francuska, Nemačka, Belgija i Poljska, rekle su neimenovane diplomate, preneo je Rojters.

Ministarstvo odbrane Turske saopštilo je danas je da je o operaciji „Izvor mira“ u Siriji obavestilo SAD, Rusiju, Veliku Britaniju, Nemačku, Francusku, Italiju, NATO i generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (UN).

Ministarstvo je to objavilo na svom nalogu na Tviteru, navodeći da su sve pomenute zemlje, NATO i UN obaveštene još u 14 sati, prenosi agencija Anadolija.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...