Grupa od 14 vladika SPC traži sazivanje Svetog Arhijerejskog Sabora, ugled Crkve je narušen

747

Grupa od 14 vladika Srpske pravoslavne crkve (SPC) je u pismu patrijarhu Irineju zatražila sazivanje redovne sednice jesenjeg Svetog Arhijerejskog Sabora zbog, kako navode, „skromnog“ obeležavanja 800 godina autokefalnosti SPC, „zabrinutosti zbog eventualnog priznanja nezavisnosti Kosova i Metohije“, ali i zbog odluke „da se prvi put u osmovekovnoj istoriji Crkve, Orden Svetog Save Prvog stepena dodeli jednom predsedniku Srbije“

Navodeći da je u vezi s odlukom Svetoga Arhijerejskog Sinoda o dodeli najvišeg crkvenog odlikovanja predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, „ogroman broj vernika počeo da šalje protestna pisma“, vladike su u pismu u koje je agencija Beta imala uvid, ocenile da bi „nesazivanjem Sabora došlo do pogoršanja navedenih problema i narušavanja jedinstva SPC“.

„Vaša Svetosti, mi znamo da onima kojima sve navedeno odgovara, skrivaju to od Vas, ali Vam sa žalošću svedočimo da je ugled naše najsvetije Crkve i Vas lično, narušen. Zbog svega navedenog, posle dužeg uzdržavanja konačno smo bili primorani da se oglasimo i da zajednički pokušamo da što pre vratimo ugled i stabilnost našoj Crkvi. Vreme neumitno teče i odlaganje diskusije i rešavanja problema do majskog Sabora može nas skupo koštati“, piše u pismu koje su vladike patrijarhu uputile 5. oktobra.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...