Tadić napustio razgovore vlasti i opozicije, evo šta je poručio „evropskim prijateljima“

246

Lider SDS-a Boris Tadić napustio je sastanak vlasti i opozicije koji se danas održava u zgradi „stare“ Skupštine. Tadić je po izlasku iz zgrade poručio da neće dalje učestvovati o pregovorima i da se neće pojaviti na sutrašnjem sastanku.

Kako je rekao, došao je da „evropskim prijateljima direktno saopšti da je dijalog nemoguć bez učešća svih predstavnika opozicije“.

„Hoću da učinim svaki napor da predstavnici Saveza za Srbiju, i opozicije koji nisu u SzS, učestvuju u dijalogu, ali ovo nije format koji obezbeđuje rešenje“, rekao je Tadić.

„Predložio sam format po kom bi predstavnici vlasti razgovarali sa predstavnicima EP, a potom i opozicije, posebno sa njima“,  rekao je Tadić.

Upitan da li će Marko Đurišić nastaviti učešće u dijalogu, lider SDS-a je rekao da on ne nalaže ljudima iz stranke kako će se ponašati. Dodao je i da nije jasno da li se dijalog u Skupštini održava u “Žan Mone“ formatu ili po “Četam haus“ pravilima, ali da mu svejedno nije dozvoljeno da otkriva detalje današnjih razgovora i šta je ko govorio.

Prva runda razgovora izaslanika Evropskog parlamenta sa predstavnicima parlamentarnih i vanparlamentarnih političkih stranaka počela je danas nešto posle 15 sati u zgradi „stare“ Skupštine.

To je prva runda, od predviđenih tri do kraja godine, a danas su planirane dve sesije, na kojima će šefovi poslaničkih grupa i predstavnici stranaka imati po pet minuta za obraćanje.

Plan je da poslanici razgovaraju sa bivšim poslanikom Evropskog Parlamenta Knutom Flekenštajnom, jer je njegov kolega Edvard Kukan danas bio sprečen da prisustvuje.

Pred sam početak razgovora vlasti i opozicije došlo je do incidenta, kada su predstavnivci pokreta „Ne davimo Beograd“ pokušali da uđu u Skupštinu. Oni nisu zvanično pozvani na na razgovore.

U Skupštini počeo dijalog predstavnika vlasti, opozicije i EU o izbornim uslovima

Pred početak sastanka ispred Skupštine hteli su, kako saznajemo, da umesto crvenog tepiha kojim se dočekuju visoke zvanice razviju „tepih laži, podmetačina i blaćenja“. Zapravo je reč o panou na kome se nalaze naslovne strane raznih novinskih izdanja, a ideja im je, kako su sami rekli „da predstavnicima Evropskog Parlamenta prikažu stanjeu Srbiji“.

Članove pokreta, koji se pokušali da uđu u Skupštinu pred početak dijaloga, obezbeđenje nije propustilo, rekavši im da nisu najavljeni. Oni su upitali ko je trebalo da ih najavi, zatim je došlo je do koškanja sa obezbeđenjem, nakon čega su se članovi pokreta udaljili.

Prva sesija današnjeg razgovora odnosi se na procenu situacije u ključnim pitanjima za unapredjenje uslova za održavanje parlamentarnih izbora 2020. godine.

Druga sesija, koja počinje u 17 časova, baviće se izbornim uslovima i telima (monitoringom i nadzorom), posle čega učesnike čeka radna večera u skupštinskom restoranu.

 

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...