Trampov izaslanik Grenel danas sa Tačijem, sutra sa Vučićem (FOTO)

86

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sutra u Beogradu sa specijalnim izaslanikom američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričardom Grenelom.

Sastanak je planiran u 14 sati u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike, nakon čega će biti izdato saopštenje.

Specijalni izaslanik američkog predsednika za Kosovo sastao se danas u Prištini sa predsednikom  Kosova Hašimom Tačijem.

Sastanak je održan iza zatvorenih vrata, u kabinetu predsednika Kosova, prenosi RTK 2.

Tači je zahvalio Grenelu na podršci koju su Sjedinjene Države pružale Prištini u svim periodima.

„Od 2008. godine nije bilo usmereno ovoliko pažnje SAD prema Kosovu“, rekao je Tači i dodao da to „povećava poverljivost i veru u traženju mirovnog sporazuma sa Srbijom“.

Na sastanku je rečeno da će mirovni sporazum između Prištine i Beograda doprineti razvoju  regiona, navedeno je iz Tačijevog kabineta.

Grenel je rekao da se nada da će se delegacije Beograda i Prištine ubrzo sastati i da će pronaći rešenje.

Sastanku nije prisustvovao specijalni izaslanik Stejt departmenta za zapadni Balkan Metju Palmer, čije je prisustvo ranije najavio ambasador SAD na Kosovu Filip Kosnet, navodi RTK 2.

„Aktivno učestvovanje SAD u pronalaženju konačnog rešenja između Kosova i Srbije biće određujuće“, rekao je Tači, navodi se iz njegovog kabineta.

Grenel se sastao i sa liderima stranaka na Kosovu.

Američki ambasador na Kosovu, Filip Kosnet, govorio je o sastanku predsednika Hašima Tačija sa ambasadorom Ričardom Grenelom.

Kosnet je u postu na svom Tviter nalogu napisao da se Grenel raduje saradnji sa predsednikom Tačijem i drugim kosovskim liderima na pružanju mira, pravde i prosperiteta Kosovu i regionu.

„Specijalni izaslanik Grenel raduje se saradnji sa predsednikom Tačijem i ostalim liderima Kosova kako bi pomogli da se Kosovu i regionu donesu mir, pravda i prosperitet“, napisao je Kosnet na Tviteru.

Grenel na Kosovo dolazi prvi put, a poseta je usledila samo nekoliko dana nakon što je preuzeo novu funkciju specijalnog izaslanika SAD-a u pregovorima Kosova i Srbije.

Predsednik SAD Donald Tramp imenovao je 4. oktobra američkog ambasadora u Nemačkoj Ričarda Grenela za specijalnog predsedničkog izaslanika za pregovore Beograda i Prištine.

 

Izvor RTK2, Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...