Kurti: Ideja o razmeni teritorija završena našim dolaskom na vlast

113

Ideja o razmeni teritorija i razgovori o mapama završeni su dolaskom Samoopredeljenja na vlast, rekao je lider ove stranke, kojeg već vide kao novog premijera Kosova – Aljbin Kurti (Albin Kurti), preneo je portal KoSSev.

U intervjuu TV „Klan“ Kurti je naveo da je njegova „ponuda Srbiji – lista dugova koju ima prema nama zbog svoje odgovornosti u ratu“.

„(Aleksandar) Vučić kaže da ne može da prizna Kosovo u ovim granicama. I drugo, ‘recite mi šta tražite i spremni smo da vam to damo’. Ne prihvatamo ove uslove. Teritorijalna rešenja sa olovkama i mapama u ruci – sa tom idejom se kod nas završilo. Nema mape kod predsednika republike. Nema sporazuma bez dijaloga. Nema dijaloga o granicama. Ovo su moji stavovi. Vučić mora još jednom da shvati šta znači dolazak Samoopredeljenja na vlast. I verujem da on to vrlo dobro zna“, rekao je Kurti.

U istom intervjuu potvrdio je da je Samoopredeljenje oduvek htelo ostavku Hašima Tačija, ali da sada „nema glasova za takvu smenu“, a kao najproblematičnije kod Hašima Tačija, Kurti vidi njegov odnos sa Srbijom, i to tokom „poslednje dve godine“.

„On je uradio nešto nezamislivo za nas – pre tri godine, zato što se u neku ruku složio da učini neku vrstu teoritorijalne razmene sa Srbijom, i to nazvao bolnim kompromisom , rekao je Kurti za albanski „Klan“.

„Pre nego sa Srpskom listom, sastaćemo se sa drugim predstavnicima Srba“

Lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti i funkcionerka Demokratskog saveza Kosova (DSK) Vjosa Osmani izjavili su danas da će zbog formiranja nove vlade, pre nego sa Srpskom listom, sastanke obaviti s drugim političkim predstavnicima Srba, preneo je Kossev.

„Nećemo juriti ka Srpskoj listi bez da se sastanemo sa Srbima izvan Srpske liste“, rekao je Kurti posle sastanka u Prištini o formiranju koalicije tih stranaka.

Po Ustavu Kosova, srpskoj zajednici garantovano je jedno ministarsko mesto ukoliko kabinet ima do 11 ministarstva, a dva ukoliko ih ima više.

Uoči sastanka predstavnika dve prvoplasirane partije na vanrednim parlamentarnim izborima održanim na Kosovu u nedelju, Kurti je najavio da će razgovarati o „početku nove vlade“ i rekao da će koalicija Samoopredeljenja i DSK „sačuvati zemlju od zla“.

Osmani je izjavila da je s Kurtijem razgovarala o principima, a još ne o pojedinostima.

Oboje su rekli da smatraju da nije fer najaviti imena budućih članova vlade pre objavljivanja konačnog rezultata izbora.

„Verujemo da će rezultati izbora biti potvrđeni, čekamo na konačne rezultate iz poštovanja prema građanima, kao i rezultate od preko 20.000 uslovnih glasova“, rekao je Kurti, prenela je KTV.

Oni nisu najavili ni ime budućeg premijera, ali je Kurti najavio da će vladati zajedno.

„Vladaćemo zajedno. Nećemo se baviti političkom trgovinom kakvu ste videli s koalicijom PAN. Bićemo radikalno transparentni“, najavio je Kurti.

Buduća vlada će imati svega 12 ministarstava, i poštovati kvotu od 30 odsto zastupljenosti žena.

Izvor Danas Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...