Odlazi „Pobednik“, uklanjanje simbola Beograda u direktnom prenosu

164

Posle 91 godine, “Pobednik” će danas, uz direktan prenos, privremeno biti skinut sa postolja, izložen na Carigradskom drumu, a zatim prebačen u Smederevo gde će biti vršena njegova restauracija.

Kako su najavili iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda (ZZSKGB), Gornji grad Beogradske tvrđave biće zatvoren za posetioce do 13.00 časova, do završetka akcije skidanja jednog od simbola prestonice koja bi trebalo da počne u 11.00.

„Pobednik“ će zatim biti izložen na Carigradskom drumu Beogradske tvrđave (ulaz iz pravca Uzun Mirkove ulice) do 15 časova.

Na Beogradskoj tvrđavi trebalo bi ponovo da se nađe za četiri meseca, dakle negde oko 10. februara, ako to vremenski uslovi tada budu dozvolili.

Građani će imati priliku da ceo događaj prate u direktnom prenosu na Fejsbuk stranici Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda. Nakon skidanja bronzane figure, „Pobednik“ će biti odnet u Smederevo, u atelje vajara Zorana Kuzmanovića na restauraciju.

Marko Bastać, predsednik opštine Stari Grad, poziva građane da se danas fotografišu na licu mesta sa „Pobednikom“, jer je, kako ističe za Danas, to je možda poslednja prilika da ga vide.

„U slučaju da „Pobednik“ bude vraćen Beograđanima, ostaje samo da se mole i strahuju da s „Pobednikom“ neće biti isto kao kao s Trgom republike“, ukazuje Bastać za naš list.

Iz Inicijative Ne davimo Beograd ističu za „Danas“ da dugo očekivana i najavljivana rekonstrukcija dolazi u trenutku kada gradske vlasti ne mogu da sprovedu ni rutinsko sređivanje ulica ili trgova, a da ne izazovu ozbiljne probleme.

„Namešteni tenderi na kojima su ortačke firme investitora bliskih vlasti često i jedini ponuđači za poslove, zatim ugrađivanje, katastrofalno neznanje, nemar i loš kvalitet radova, odsustvo brige za potrebe građana, bahatost i bezobzirnost, sve su to razlozi zbog kojih ni najjednostavnije sređivanje ulica ne može da prođe bez dodatnih radova i popravki. Kada se sve završi, vek trajanja radova kao da nije mnogo duži od trajanja rekonstrukcije. Zato smo zabrinuti za kvalitet rekonstrukcije Pobednika i pratićemo ovaj slučaj“, naglašavaju iz Inicijative za „Danas“.

Tokom jučerašnjeg dana vršene su poslednje pripreme. Skele visoke skoro 20 metara postavljene su pre nedelju dana, radnici su počeli sa postavljanjem gurtni (izuzetno jakih sajli), spomenik je detaljno skeniran i pregledan, a na terenu je bilo više od 50 zaposlenih koji su imali najrazličitija zaduženja.

Detaljnim 3D skeniranjem otkriveno je da na spomeniku postoji tačno 30 rupa od gelera, uglavnom nastalih tokom Drugog svetskog rata. Najviše ih, čak 13, postoji na prednjoj strani. Takođe, utvrđeno je da je figura za postolje obezbeđena samo jednom čeličnom sajlom provučenom kroz noge. A u unutrašnjosti “Pobednika” pronađen je čak i – osinjak.

Inače, predviđeno je da se operacija skidanja spomenika izvede uz upotrebu specijalne auto-dizalice, uz prethodno vezivanje skulpture sistemom gurtni, prema projektu koji je uradio Građevinski fakultet.

Spomenik „Pobednik“ podignut je 1928. godine na Gornjem gradu Beogradske tvrđave povodom proslave desetogodišnjice proboja Solunskog fronta. Bronzana muška figura rad je vajara Ivana Meštrovića, a postament autorsko delo arhitekte Petra Bajalovića. Utvrđen je za kulturno dobro 1992. godine. Skulptura je visoka 14 metara.

Izvor Blic, Danas
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...