Srbija, Albanija i Severna Makedonija – uzimaju sudbinu u svoje ruke

169

U Novom Sadu je održan trilateralni sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa premijerima Albanije i Severne Makedonije Edijem Ramom i Zoranom Zaevim.

Dogovorena je zajednička deklaracija koja će se zasnivati na sprovođenju četiri ključne slobode Evropske unije na Zapadnom Balkanu – slobode protoka robe, kapitala, usluga i ljudi, rekao je predsednik Vučić.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerima Severne Makedonije i Albanije  rekao da se tokom sastanka razgovaralo u korist građana sve tri zemlje, te da je cilj sve trojice da se do kraja 2021. „granice naših zemalja prelaze samo uz ličnu kartu“.

„Mnogi će naš sastanak u Novom Sadu poznatom po duhu tolerancije, nazvati revolucionarnim, ja nisam spreman da takve reči koristim, ali mislim da je sastanak od izuzetnog značaja za naše tri zemlje, za Srbiju nesumnjivo. Dokument koji ćete videti zasniva na implementciji četiri ključne slobode koje su međunarodno prihvaćene – sloboda protoka roba, kapitala, usluge i ljudi“, rekao je Vučić.

Dodao je da građani sve tri zemlje zaslužuju bolji život i veći životni standard.

„To radimo zarad velike koristi koju će da imaju naši građani, zbog toga što smo uvereni da ljudi u našim zemljama zaslužuju bolju budućnost, viši životni standard i neuporedivu nižu stopu nezaposlenosti“, naveo je predsednik Srbije.

„Mi smo reformama koje smo sprovodili u prethodnom periodu došli do određenog stadijuma i sada je potrebno na novi način, još uspešniji, regulisati međusobne odnose kako bismo podigli mogućnost za ubrzani rast, za održivi razvoj svake od naših zemalja i da u mnogo čemu zajednički delujemo“, naveo je Vučić.

Dodaje da je cilj da se stvore uslovi da se granice sve tri zemlje prelaze samo uz ličnu kartu.

„Naš je cilj da do kraja 2021. napravimo uslove da maksimalno uz ličnu kartu možete da pređete svaku od naših granica, mi danas sa Albanijom tu mogućnost nemamo, verujem da ćemo nakon nekog narednog sastanka možemo da kažemo da vam nije potreban pasoš za prelazak albanske granice i obrnuto“, naveo je predsednik Srbije.

Izrazio je uverenje da će na sledećim sastancima biti dogovorena ta mogućnost.

„Verujemo da možemo da skratimo čekanje kamiona na našim granicama, jer po analizi Svetske banke 26 miliona sati naši kamionu gube na granici. To bi bila velika ušteda, i imali bi veći novac za veće plate“, objasnio je Vučić.

Poručio je da je želja svih njih da se spusti nivo nezaposlenosti za Zapadnom Balkanu, koja je sada 19,1 odsto.

„Možete li da zamislite da imamo jedno tržište rada? Povećava se konkurentnost, lakše se dolazi do rešenja i nema problema. Ko ima radnu dozvolu u Skoplju, ima je u Beogradu, ko je ima u Beogradu ima je u Tirani… To su fantastiočne stvari, ako to uspemo da rešimo… A, plan je da rešimo do 2021. godine“, rekao je predsednik Srbije.

Dodaje da su Albanija, Srbija i Severna Makedonija na evropskom putu, ali da su današnjim dogovorom rešile da svoju sudbinu uzmu u svoje ruke i da više ne čekaju na nečije odluke o tome šta i koliko možemo da uradimo u sopstvenom interesu“.

„Mi sve vreme čekamo da nam neko donese neku presudu, šta će neko da nam kaže, koliko smemo da uradimo. Svi smo na evropskom putu, ali smo rešili da sami odlučujemo o svojoj sudbini, da ne čekamo nikoga. To što čekamo pitanje je kada ćemo da dočekamo, a nama je svaki dan u pitanju. Što ne bismo radili bolje i više između sebe, ko nas u tome sprečava“, upitao je Vučić.

Najavio je da će na narednom sastanku, koji će se održati već 10. novembra u Ohridu, tri zemlje izaći će sa najkonkretnijim merama.

Albanski premijer Edi Rama rekao je da je današnji sastanak bio dragocen sa značajnim ishodom i zahvalio Vučiću i Zajevu.

„Mi smo se dogovorili da podržimo principe zajedničke deklaracije sprovođenje četiri fundamentalne slobode Evropske unije na region zapadnog Balkana.

Ovo nije sastanak koji se iznenada desio, kaže albanski premijer i pojasnio da on nema za cilj nikakve ekskluzivosti.

„To je korak koji je preduzet da bi se obezbedio opšte inkluzivni proces i u deklaraciji lako možete da pročitate da mi govorimo o šestorki sa Zapadnog Balkana tokom celog terksta“, rekao je Rama.

Rama je rekao da sve zemlje moraju da urade više radi svojih građana i na dobrobit slobodnog kretanja ljudi, roba i usluga, kao i kapitala na ovoj teritoriji.

„Dovoljno je samo da vam kažem jedan primer da shvatite koliko nam je očajnički potrebno da idemo napred, a to je 26 milona sati čekanja koje se potroše na graničnim prelazima“, istakao je Rama.

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev je poručio da se mora raditi više i da se ne smeju zadovoljiti onim što je postignuto do danas.

Ceo region treba da unapredi saradnju u okviru četiri vrednosti koje zastupa i EU, a to su sloboda protoka ljudi, roba, kapitala i usluga, navodi Zaev.

Smatra da će to definitivno stvoriti ono što svi očekuju, a to je region koji će biti konkurentniji u svetu, privlačniji i svojim građanima i stranim investitorima, koji će moći da prave planove na osnovu resursa koje region nudi.

Premijer Severene Makedonije očekuje da će zahvaljujući inicijativi region imati i više poštovanja i od strane EU.

Zaev ocenjuje da se inicijativom šalje poruka da Balkan više nije „bure baruta“, već region 21. veka.

Najavio je da će sledeći sastanak biti održan 10. novembra u Ohridu i pozvao druge zemlje Zapadnog Balkana da se pridruže inicijativi.

Zoran Zaev i Edi Rama juče su doputovali u Srbiju, a sinoć su sa domaćnima – Aleksandrom Vučićem i premijerkom Srbije Anom Brnabić prošetali novosadskim ulicama.

Izvor RTS
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...