Pomoć penzionerima stiže 1. decembra, ovo je jedan od uslova za isplatu

614

 

Koverte će za više od 1,7 miliona penzionera u Srbiji 1. decembra biti deblje za 5.000 dinara. Tada će, prema najavama nadležnih, početi isplata jednokratne pomoći najstarijima u Srbiji.

Jedan od uslova za isplatu biće, kao i ranije, da je penzioner primio oktobarski ček. Odnosno, pravo na novčanu pomoć imaju oni korisnici koji su u evidenciji Fonda PIO, a ne i oni koji su u proceduri dobijanja penzije.

Prema propisima, ovo pravo mogu da ostvare ne samo penzioneri, već i oni koji primaju privremenu naknadu po osnovu druge i treće kategorije invalidnosti, odnosno preostale radne sposobnosti, korisnici prava na invalidsku penziju i invalidna deca koja dobijaju privremenu naknadu za vreme nezaposlenosti.

Prema dosadašnjim najavama, ne bi trebalo da važi ni pravilo iz 2016. godine, kada su novac dobili samo oni koji imaju prebivalište na teritoriji Srbije. Sada bi na spisku trebalo da se nađu svi, bez obzira na to gde žive, pošto je taj princip važio i prethodne dve godine.

Novac će leći najpre na tekuće račune penzionere, putem kojih primaju i svoje mesečne čekove. Istog dana svoje sledovanje dobiće i oni kojima pomoć stiže posredstvom šaltera isporučnih pošta, dok će na kućne adrese stizati nekoliko prvih dana decembra.

Poslanik PUPS-a u Skupštini Srbije Momo Čolaković smatra da je dobro da penzioneri u Srbiji dobiju ovakav vid podrške, ali bi, prema njegovom mišljenju, bilo mnogo efikasnije da se ona daje samo najsiromašnijim korisnicima.

„Veliki broj najstarijih ima primanja ispod prosečnog penzionog čeka, pa mislim da je bolje da je određena granica od 36.000 dinara“, kaže Čolaković.

Tako bi bilo više novca za njih, a njima je, ipak, on najpotrebniji, dodaje on.

Čolaković naglašava da su sve Vladine preduzete mere u poslednje vreme usmerene na poboljšanje standarda penzionera – dodatak od pet odsto na penziju koji propisuje zakon, vraćanje principa za usklađivanje penzija i jednokratne pomoći.

„Kada je poslednji vid podrške u pitanju, tu bi trebalo više da se uključe i lokalne samouprave“,  kaže on.

Primera radi, u Novom Sadu je sa gradonačelnikom postignut dogovor da najstariji mogu da pazare u 38 firmi sa popustom. Oni na taj način uštede i do jedne i po penzije godišnje. Mogli bi i drugi gradonačelnici i predsednici opština da pokažu više razumevanja za svoje najstarije sugrađane.

Izvor Večernje novosti
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...