Kurti: Ideja razmene teritorija još nije mrtva, ali će umreti

73

Aljbin Kurti, kandidat za premijera Kosova iz Pokreta za samoopredjeljenje, čiji je lider, kazao je da će proces dijaloga između Prištine i Beograda početi integracijom kosovskih Srba, a potom će razmotriti 33 sporazuma potpisana od početka pregovora i formiraće pregovarački tim, u kojem će biti i predstavnici opozicije, prenosi N1.

Na prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu, održanim 6. oktobra, Kurtijev pokret je osvojio 25,49 posto glasova, dok je Demokratski savez Kosova (LDK) dobio 24,83 posto. Očekuje se da će ove dve političke stranke formirati novu Vladu Kosova i da će je voditi Kurti.

Što se tiče pobedničke stranke srpske zajednice na Kosovu, Srpske liste, Kurti je rekao da to nije omiljena stranka kosovskih Srba, već partija koju je stvorio Beograd. Rekao je i da će tražiti druge predstavnike srpske zajednice za saradnju.

“Pre nego što stignemo do Srpske liste, imamo i druge Srbe koji su političari, predstavnici koji priznaju nezavisnost Kosova, priznaju našu republiku i poštuju Ustav i zakone naše države. Zato ne možemo da odemo u Srpsku listu bez susreta i saradnje sa tim Srbima koji su autentični u predstavljanju i pri delovanju su izvan diktature iz Beograda“, rekao je Kurti, dodavši da će razgovarati sa poslanicima Srpske liste, jer će biti u Parlamentu Kosova, iako je po njemu ta činjenica slučajna.

Što se tiče eventualne razmene teritorije Kosova i Srbije, Kurti je naglasio da ta ideja još uvek nije mrtva, ali da njegovim dolaskom na vlast, ta ideja neće opstati, javlja agencija Anadolija.

“Moram reći da ideja razmene teritorije još uvek nije mrtva, jer je i predsednik Kosova i predsednik Srbije preferiraju. Ali, s novom Vladom, osim što će neuspeli projekti biti zapečaćeni kao neuspešni, i takva ideja će umreti. To su rešenja iz 19. veka, nalazimo se u 21. veku i trebalo bi što brže ekonomski rasti i što pre pristupiti Evropskoj uniji, sve zemlje Zapadnog Balkana“, poručio je Kurti.

Izvor N1
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...