Lazović: Sve se radi da se građani obeshrabre da javno deluju

114

Aktivisti Inicijative “Ne davimo Beograd” Radomiru Lazoviću prete zatvor, popis i prodaja njegove imovine, zbog organizovanja protesta u februaru 2017. godine.

Lazović kaže da je ovo način da se građani obeshrabre da javno deluju, a iz organizacije Građanske inicijative poručuju da se Zakon o javnom okupljanju selektivno primenjuje, izveštava N1.

Organizovanje skupa koji nije prijavio, aktivistu Radomira Lazovića koštaće sto hiljada dinara. Sud mu je ponudio i drugi izbor – 60 dana zatvora i zaplena imovine.

Inicijativa Ne davimo Beograd taj protest nije stigla da prijavi policiji jer su, kako tvrde, spontano reagovali na tekst portala KRIK o umešanosti tadašnjeg gradonačelnika Beograda Siniše Malog u bespravno rušenje u Savamali. Kako Zakon o javnom okupljanju dozvoljava spontane skupove, Lazović ovu kaznu shvata kao zastrašivanje.

“Generalno se sve radi da se građani obeshrabre da javno deluju i ovo je neka vrsta poruke – mi možemo da radimo šta god hoćemo, možemo da rušimo, da otimamo, da kršimo zakone, a vi građani morate da ćutite, da to gledate i da to trpite“, kaže Lazović koji situaciju opisuje kao nimalo prijatnu.

“Nije prijatno. Meni lično nije prijatno da dobijem prvo pozive u zatvor ranije, sad plenidbu imovine. Vama su te slike u glavi, naravno razmišljate da li to ima cenu, ali ja mislim da ima cenu, da jednostavno moramo da se borimo za naš grad“, poručuje on.

Pred borbom za istinu o rušenju u Hercegovačkoj sud je poklekao i popustio pritisku vlasti misle u Demokratskoj stranci i osuđuju kažnjavanje aktiviste.

U osudi im se pridružio i Pokret slobodnih građana, dok je svetska organizacija CIVICUS Srbiju stavila na listu onih u kojima su osnovne slobode opstruirane.

Bojana Selaković iz Građanskih inicijativa kaže da su pritisci na nevladine organizacije i selektivna primena prava upravo jedan od razloga za to.

“Postoji jedan određeni šablon, obrazac ponašanja kada je u pitanju postupanje državnih organa u najrazličitijim situacijama, mislim na kampanje koje se vode protiv aktivista, novinara, protiv bilo koga ko se kritički odnosi prema radu vlade ili državnih funkcionera i kada je u pitanju primena propisa, to je najizraženije u primeni Zakona o javnom okupljanju“, upozorava Selaković.

Kada državnim organima ukažu na to da kazne ne određuju po propisima nego po tome ko se kažnjava, Građanske inicijative dobiju odgovor da institucije rade svoj posao i da koriste sve mehanizme koji su im na raspolaganju.

Izvor N1
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...