Popović Ivković ambasadorima predočila zašto Kosovo ne može u Interpol

83

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije je danas saopštilo da se državna sekretarka Biljana Popović Ivković „sastala u Čileu s ambasadorima više zemalja, kako bi im predočila argumente Republike Srbije koji nedvosmisleno ukazuju zašto takozvano Kosovo ne može postati član Interpola“.

Popović Ivković je rekla da Generalni sekretarijat Interpola, samim stavljanjem prijema Kosova na dnevni red Generalne skupštine Interpola, krši Povelju Ujedinjenih nacija i Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN, čemu se Srbija protivi.

Rekla je da Interpol ima status posmatrača u Ujedinjenim nacijama, te „samim tim mora poštovati sve odluke te međunarodne institucije“.

Takođe, navela je, Generalna skupština Interpola u Pekingu je pre dve godine prihvatila rezoluciju koja propisuje da članice Interpola mogu biti samo članice Ujedinjenih nacija ili posmatrači – što Kosovo nije.

Popović Ivković je pozvala ambasadore da njihove zemlje „budu na strani međunarodnog prava i pravde, kao i da spreče politizaciju Interpola“.

Ona je „istakla da je Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija sastavni deo Republike Srbije“ i da je Srbiji „potrebna podrška na predstojećem zasedanju Generalne skupštine Interpola“ da bi se odbio prijem Kosova u Interpol.

„Svi delegati su dovedeni u neprijatnu situaciju jer se od njih očekuje da ponovo glasaju o istom pitanju posle samo 11 meseci. Politizacija Interpola se nastavlja i to svi zajedno moramo sprečiti. Eventualni prijem predstavljao bi opasan presedan“, rekla je Popović Ivković.

Izvor Danas Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...