Ješić: Odluka DS da bojkotuje izbore doneta „stihijski i neorganizovano“

180

Funkcioner Demokratske stranke (DS) Goran Ješić izjavio je da je odluka DS da bojkotuje izbore doneta „stihijski i neorganizovano“ i ocenio da se bojkotom „daje punomoć“ predsedniku Srbije i vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandru Vučiću da naredne četiri godine „radi šta hoće“.

„Nikada bojkot izbora nije dao rezultate, ni onaj 1997. godine u kojem smo učestvovali, niti će to biti slučaj sa bojkotom predstojećih izbora, koji su inače samo priprema za naredne predsedničke izbore. Sadašnji izborni uslovi slični su onima koje smo imali za vreme Miloševićevog režima, dakle, nedemokratski. Ali, odluka o bojkotu doneta je stihijski i neorganizovano. Nemam drugo objašnjenje nego da je to učinjeno iz naše lenjosti i nesposobnosti da organizujemo kontrolu tih izbora“, rekao je Ješić za portal Autonomija.

Prema njegovim rečima, argument opozicije da Aleksandar Vučić treba da oslobodi medije je „potpuno iracionalan“, jer se to od Vučića „ne može očekivati nikada“.

Ješić je rekao da je opozicija, umesto da ih bojkotuje, mogla da napravi ozbiljnu kontrolu izbora, prvi put posle 2000. godine, i da već to veče nakon glasanja izadje sa hiljadama zapisnika i pokaže gradjanima da izbori nisu bili regularni.

„A čak i pod ovakvim uslovima opozicione stranke osvojile bi sigurno oko 60 mandata u parlamentu i tada bismo mogli da objavimo bojkot rada tog saziva dok se ne isprave izborne prevare. Time bismo ojačali i našu pregovaračku poziciju o izbornim uslovima, ne samo ka unutra nego i ka spolja, jer bismo tad imali jači legitimitet da radikalizujemo to pitanje i pred Evropskom unijom“, naveo je Ješić.

Dodao je da će, zbog bojkota, DS po prvi put u istoriji biti vanparlamentarna stranka, što će biti udarac na partijsku infrastrukturu.

„Pošto nećemo imati kontrolu izbora, ne može biti ni egzaktnog merenja rezultata bojkota. Neće biti ni untrašnjeg efekta, jer posle izbora ne možete da izvedete milion ljudi na ulici i da kažete da izbori nisu bili pošteni, jer niste učestvovali, niste imali kontrolore na biračkim mestima. Puno efektnije bilo bi da smo izašli na izbore i nakon toga predstavili dokaze da smo ih uhvatili u krađi“, rekao je Ješić.

Ocenio je da je apsurdno da DS ne učestvuje u razgovorima pod pokroviteljstvom Evropskog parlamenta, jer je inicijativa potekla upravo od poslanika DS-a koji su redovno slali izveštaje Evropskom parlamentu o politčkim uslovima u Srbiji.

„Dogovor na Glavnom odboru bio je da insistiramo na tom procesu, ali je onda to naprasno promenjeno, zbog nekih bizarnih razloga, odnosno ličnih animoziteta koji nemaju veze sa politkom“, kazao je Ješić.

Dodao je da misli da je odluka DS-a o bojkotu izbora definitivna i ocenio da će stranka zbog toga biti „u debelom problemu“.

„Ima i jedna velika razlika između današnjih poziva na bojkot i odluke o bojkotu iz 1997. godine: tada je opozicija imala vlast u šezdesetak gradova i opština u Srbiji, dakle nije se gubio kapacitet za dalju političku borbu. A sada ćemo imati sitauciju da će DS dan nakon izbora morati da napusti stranačke prostorije u svim opštinama i gradovima. To nije problem za Dveri i za Djilasovu političku organizaciju, ni za Jeremićevu stranku – jer oni i nemaju infrastrukuru, oni privatno finansiraju neke svoje prostore. Dakle, DS jako puno gubi, a realno bojkotom ništa neće ostvariti“, naveo je Ješić.

Izvor N1
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...