Prekinuto brojanje glasova iz Srbije: Albanci dobili alergiju od srpskih koverti

477

U Centru za verifikaciju glasova prekinut je proces brojanja glasova koji su pristigli iz Srbije, a postupak je prekinut zbog „mirisa“ koverti, prenosi prištinski portal Kallxo.

Kako navodi ovaj portal, neki od verifikatora su prilikom brojanja dobili alergijsku reakciju na rukama i licu.

Proces je prekinut i ne zna se kada će se nastaviti, a na licu mesta nalaze se pripadnici forenzičke službe.

Službenici CIK-a koji su navodno otrovani nepoznatom supstancom koja se nalazila u kovertama sa glasovima koji su stigli iz Srbije, upućeni su u prištinski KBC na lečenje, prenosi KoSSev.

Ipak, prema najnovijim informacijama Gazete Express, preko 26 osoba koje prebrojavaju glasove su „otrovane“, prenosi KoSSev.

„Imamo oko 26 službenika koji su otrovani i imaju alergijske reakcije na rukama i licu. Alergijska reakcija se pojavila nakon što smo dobili jutros koverte. Imamo 5 kutija“, rekao je za Gazetu Express Besnik Bužala iz Centra za usluge glasača.

Portparol Policije Kosova Daut Hodža istakao je za RTK2 da su u policiji dobili informacije o ovom slučaju ali da ne mogu da daju više informacija već da se za njih obratimo CIK-u i Kliničko bolničkom centru Kosova.

S druge strane, nema zvanične potvrde o tome kako je došlo do toga da veći broj službenika CIK-a iskusi alergijsku reakciju tokom brojanja glasova.

Kako je za Kohu izjavio portparol Kosovske policije, Daut Hodža (Daut Hoxha), policija je dobila informacije, ali nije iznosio dalje detalje o uzrocima, upućujući novinare na CIK i zdravstvene institucije.

Član CIK iz Srpske liste Stevan Veselinović izjavio je za Kosovo Onlajn da je navodno trovanje i alergija pojedinih članova komisije koja se bavila brojanjem glasova pristiglih iz Srbije, na izborima 6. oktobra, izrežirana predstava i šovinistička farsa sa ciljem krađe glasova te liste i dodele nekima drugima koji su osvojili zanemarljiv broj glasova srpske zajednice.

Veselinović, koji je bio prisutan tokom brojanja tih glasova, je objasnio da su jednog trenutka “kao po komandi” radnici u nadležnom sekretarijatu koji su te koverte i brojali, požalili na njihov miris te da izazivaju alregiju i svrab.

Šef tog tima, Besnik Bužala, je prekinuo brojanje i krenuo da obaveštava policiju i neke druge organe da je moguće da su “koverte zatrovane” kaže Veselinović.

Bio sam u prostoriji, takođe sam koverte držao u rukama i nisam osetio ni miris, ni svrab, niti dobio alergiju i nisam imao nikakvu reakciju”, precizirao je Veselinović.

Prema njegovim rečima zatim je stigla policija, izbacila njega, iako je član CIK, i posmatrače Srpske liste, ne samo iz prostorija gde su koverte, već i iz zgrade.

Dodao je da je im je kasnije rečeno da su i ostale udaljili iz tih prostorija.

Veselinović ističe da je u međuvremenu pristiglo nekoliko medicinskih vozila “tako da je moguće i da su uneli unutra šta god su hteli, s obzirom da nije bilo nikakve kontrole, bar sa naše strane, o tome šta se tamo dešava”.

Smatra da je cilj da se glasovi iz Srbije kompromituju, da je moguće da se zamene, i da se onima koji nisu ni dobili poverenje gradjana daju nezasluženo ti glasovi, te tako pokuša da se popravi njihov “mizeran skor na izborima”, te da se “na silu uguraju u parlament klasičnom pljačkom i farsom”.

Naveo je da u svemu tome što se dešava danas učestvuju Bužala i kosovska policija.

Veselinović je kazao i da je reč o nešto više od 3.700 glasova.

Izvor Večernje novosti, RTK2, KoSSEv
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...