Sindikat u Kragujevcu: Radnici u trgovinama imaju samo dva slobodna dana mesečno

146

U trgovinama u Kragujevcu, osim u velikim trgovinskim lancima, radnici imaju samo dva slobodna dana mesečno i 10 dana godišnjeg odmora, računajući i vikende, rečeno je u Savezu samostalnih sindikata (SSS) Kragujevca.

Poznato je i da trgovci primaju minimalnu zaradu, a negde ni toliko, jer im gazda traži da mu vrate deo te sume.

„Mora da se stane na put takvom kršenju zakona. Tražimo da se nadležni organi uključe u kontrolu, pre svega inspekcija rada“, rekao je predsednik SSS Kragujevca i predsedavajući Socijalno-ekonomskom savetu Jugoslav Ristić.

On je naveo da se zaposleni u trgovini plaše da prijavljuju poslodavce, jer onda neće moći da se zaposle kod bilo koga drugog, jer su svi „u vezi“.

„Ako se već kontroliše izdavanje fiskalnih računa, onda je najnormalnije da inspekcije krenu i u kontrolu uslova pod kojima rade zaposleni u trgovinama u Kragujevcu“, smatra Ristić.

On je rekao da radnicima treba pružiti podršku tako što će se organizovati kampanje i pronaći način za sprovodjenje kontrole poslodavaca u trgovini.

Ristić je najavio da će takvu inicijativi pokrenuti i na Socijalno- ekonomskom savetu u Kragujevcu.

Ove nedelje trebalo je da bude održana sednica SES-a sa tom temom, ali je otkazana dva puta zbog odsustva predstavnika gradske vlasti.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...