Ministarstvo: Nagrada Handkeu je za životni doprinos svetskoj književnosti, a ne za privatne stavove

166

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije podsetilo je, povodom reakcija na dodelu Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu, da se to priznanje dodeljuje za životni doprinos laureata svetskoj književnosti i kulturnoj baštini, a ne za privatne stavove o različitim društveno-istorijskim fenomenima.

U saopštenju se navodi da se širom sveta pravi i iskreni ljubitelji književnosti radujui pozdravljaju dodeljivanje Nobelove nagrade Peteru Handkeu, kao najvećem živom piscu nemačkog jezika, dok iz regiona Balkana „i ponegde iz sveta sa dobro poznatih adresa stižu glasovi mržnje“.

Handke iznenađen Nobelovom nagradom “posle svih tih svađa”

 

„Ipak, donekle iznenađuje prava bujica antisrpske histerije, primitivnih invektiva, istorijskog revizionizma i izmišljotina, sve zbog okolnosti da je Nobelovu nagradu dobio pisac koji se usudio da voli i poštuje srpski narod. Oni i piscu i narodu namenjuju istu sudbinu, osudu i raspeće na nečasnom krstu svojih neistina. Ohrabrujemo ih da razmotre mogućnost da sva dela Handkea sakupe na gomilu, zapale ih i oko vatre odigraju ritualni ples uz gromko izvikivanje antisrpskih parola“, navelo je ministarstvo.

Ministarstvo je ocenilo da bi taj, potencijalno katarzični trenutak, pokazao čovečanstvu da poražena ideologija i postupci pokretača Drugog svetskog rata i dalje žive na Balkanu i u glavama pojedinih „lažnih filozofa i marionetskih udruženja po svetu, snažni i vitalni kao nekad“.

„I to najviše u onim klajnbirgerskim varošima, orijentalnim kasabama i srpskim provincijama koje su naciste dočekivale cvećem i karnevalskim raspoloženjem i ushitima“, dodaje se u saopštenju.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...