Sergej Trifunović uputio uvrede novinarki RTS-a, osuda UNS-a i NUNS-a

378

Udruženje novinara Srbije (UNS) osudilo je, kako se navodi, vulgarne i seksističke pretnje i uvrede koje su na Tviteru predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Sergej Trifunović i njegovi istomišljenici uputili urednici emisije „Upitnik“ na Radio-televiziji Srbije Oliveri Jovićević i zatražilo da joj se Trifunović izvini. Uvrede je osudilo i Nezavisno udruženje novinara Srbije.

Trifunović je na Tviteru objavio da emisija koju Jovićević vodi postoji da ne bi radila na poziv (za 150 evra na sat), insinuirajući na prostituciju, kao i da će pokret na čijem je čelu kada dođe na vlast legalizovati prostituciju i omogućiti joj da radi svoj posao.

Ispod te objave usledilo je više uvredljivih pretnji i komentara, a jedan od uvredljivih je bio i tvit advokata, nekadašnjeg člana DS i LDP, Vladimira Todorića u kom je konstatovao – „puno je 150“.

Na opaske tviteraša da neko može da protumači da je Jovićevićku nazvao prostitutkom, Trifunović je odgovorio sa: „So?“

„UNS ističe da uvrede Trifunovića predstavljaju radikalizaciju obračuna političara sa novinarima i poziva političke stranke, Poverenicu za zaštitu ravnopravnosti i novinarske i nevladine organizacije čija je misija borba protiv nasilja nad ženama da stanu u zaštitu dostojanstva Olivere Jovićević“, navedeno je u saopštenju UNS.

I Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osudilo je uvrede koje je predsednik Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović preko Tvitera uputio novinarki Radio-televizije Srbije Oliveri Jovićević.

„Trifunović je u svojoj objavi nedvosmisleno insinuirao da je voditeljka emisije ‘Upitnik’ prostitutka, što nikako ne priliči nekome ko vodi građansku političku partiju i pledira da vodi i državu“, ističe se u saopštenju tog udruženja.

Kako su ocenili, neprofesionalizam i neznanje novinara podložni su kritici i postoje mehanizmi da se ukaže na ostrašćenost ili propagandnu delatnost medijskih radnika, ali su nedopustive seksističke ili bilo kakve druge uvrede i nipodaštavanja u javnom prostoru, a naročito tim metodama ne bi smeli da se služe političari i javni funkcioneri.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...