Vojni sindikat Srbije: Vulin smenio oficira uzbunjivača, podnećemo krivičnu prijavu

402

Vojni sindikat Srbije saopštio je da će podneti krivičnu prijavu protiv ministra odbrane Aleksandra Vulina i njegovih najbližih saradnika, zbog, kako navode, „grubog kršenja zakona i nepostupanja po upozorenju uzbunjivača, kao i zbog progona, degradiranja i mobingovanja uzbunjivača koji je ukazao na korupciju i nezakonitost prilikom zapošljavanja četiri lica u Ministarstvu odbrane“.

Kako se navodi u saopštenju ovog sindikata, ministar odbrane je pre nekoliko dana potpisao naredbu o smenjivanju sa dužnosti oficira na službi u jednoj od uprava Ministarstva odbrane, koji je odbio da na nezakonit način zaposle određene kadrova.

Tvrde da je komisija za prijem u radni odnos odbila usmeni nalog iz kabineta ministra odbrane da se „moraju zaposliti četiri lica“, koja u datom trenutku nisu ispunjava potrebne zakonske uslove.

Uzbunjivač, oficir sa najvišim ocenama i koji je upozorio na nezakonitost, ekspresno je i protivzakonito i mimo propisa prebačen na niže radno mesto, navodi se.

U saopštenju sindikata ne stoji o kojem je oficiru reč.

„Ovakvo postupanje ministra Vulina i njegovih najbližih saradnika jesu nastavak kontinuiranog urušavanja i kriminalizovanja sistema bezbednosti, negativne selekcije i svođenje jedne državne važne institucije na politikanstvo i kadrovsku mimikriju stranačkog zapošljavanja. Na žalost ovo nije usamljen slučaj progona uzbunjivača u sistemu odbrane. Lica koja ukažu na nepravilnosti i nezakonitosti umesto da se zaštite i stimulišu da ukazuju na zloupotrebe, bivaju kažnjavana i zlostavljana. Da zlo bude veće, to naređuju najviši vojni i državni rukovodioci, a ovaj negativan primer ukazuje da to dolazi i od samog ministra“, navodi se u saopštenju Vojnog sindikata Srbije.

U sindikatu podsećaju da ovaj slučaj dolazi u trenutku kada srpsku vojsku napušta veliki broj nezadovoljnih oficira, podoficira, profesionalnih vojnika i civilnih lica na službi u VS.

 

Izvor 021.rs
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...