EU i Britanija konačno postigle sporazum o Bregzitu

106

Britanski premijer Boris Džonson i Evropska unija postigli su dogovor o izlasku Velike Britanije iz EU. Britanski parlament glasaće o sporazumu u subotu. Irski unionisti i Labursti poručuju da neće podržati sporazum.

„Imamo odličan novi sporazum koji vraća kontrolu“, rekao je Džonson, prenosi Rojters.

Informaciju je potvrdio i predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker na Tviteru.

„Ovo je fer i balansiran dogovor za EU i Ujedinjeno Kraljevstvo koji svedoči o našoj posvećenosti pronalaženju rešenja“, napisao je Junker.

O sporazumu Velike Britanije i EU treba da se izjasni i britanski parlament u subotu.

Ako ga ne izglasaju, Džonson će morati da traži novo odlaganje Bregzita, zakazano za 31. oktobar.

Lideri EU su više puta do sada isticali da za Britance nema novih rokova.

Pitanje izlaska Britanije iz EU sada je u rukama Severnih Iraca. Irska Demokratska unionistička stranka (DUP) saopštila ranije danas da ne može da prihvati sporazum, pre svega zbog carinskih pitanja.

Bez podrške DUP-a, sporazum o Bregzitu verovatno neće proći glasanje u britanskom parlamentu.

Za sada nije poznato šta su dogovorili Džonson i EU po pitanju Severne Irske, pošto prvobitni predlog o formiranju carinske unije koja bi istovremeno pripadala određenoj vrsti carinske zone sa Evropskom unijom, nije prihvatio ni Brisel ni irski unionisti.

Nedugo nakon postizanja sporazuma oglasili su se i lideri britanske opozicije, uglas poručujući da je sporazum loš za Veliku Britaniju.

Lider opozicione Laburističke partije Džeremi Korbin rekao je da je Džonson ispregovarao još gori sporazum sa Briselom nego što je pre njega dogovorila bivša premijerka Tereza Mej.

Smatra da narod treba da ima završnu reč po pitanju sporazuma o Bregzitu.

Takođe, i liderka liberalnih demokrata Džo Svinson poručuje da je „borba za Bregzit daleko od kraja“.

„Sporazum Borisa Džonsona je loš za našu ekonomiju, za naše javne službe, za naše okruženje. Narednih nekoliko dana usmeriće našu državu za naredne generacije. Odlučnija sam nego ikad da stopiram Bregzit“, poručila je Džo Svinson.

Izvor RTS
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...