Usvajanje Zakona o socijalnim kartama očekuje se na jesen

161
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević rekao je, povodom Međjunarodnog dana borbe protiv siromaštva, da je zadatak ministarstva i Vlade iskorenjivanje siromaštva.
Kako je naveo, ova vlast ne želi da demagoški priča da nešto postoji, već da svojim koracima i delima pokaže da ide ka tom cilju.

Put ka tome je, kako je istakao za RTS, Zakon o socijalnim kartama čije se usvajanje očekuje na jesenjem zasedanju parlamenta.

„To je prvi korak da vidimo kakva nam je struktura stanovništva, da državna davanja koja se povećavaju svake godine idu na pravu adresu. Da oni kojima je to najpotrebnije dobijaju u većoj meri, i da taj novac koji država daje, a on nije mali, ode na pravu adresu“, naveo je Đorđević.

Srbija je među zemljama koje za socijalnu zaštitu izdvajaju najmanje u Evropi 3,3 puta manje od evropskog proseka, a manje izdvaja samo Rumunija, naveo je RTS.

„Mi moramo da idemo ka tome da nećemo samo da dajemo kroz davanja, jer je to nešto čime se samo privremeno gasi požar, a morate suštinski nešto da promenite. Ovaj dan ćemo posvetiti onim najmlađima, na njima je budućnost. Mi želimo da buduće generacije nemaju problem koji mi imamo danas. Da ne dajemo više para, već da vidimo kako da pružimo mogućnost da oni imaju zaposlenje, da obrazujemo pravi kadar, da mogu da rade, zasnuju porodicu, da ne očekuju da im država daje pare, nego da mogu svojim radom da to ostvaruju i da na taj način imaju sigurnost“, kazao je Đorđević.

Socijalne karte će, kako je objasnio, ako se gledaju deca i selo, pokazati trenutno stanje.

„Želimo da podstičemo da ta deca danas imaju pravo na obrazovanje, da se obrazuju u onoj sferi u kojoj će sutra imati posla, i da pomažemo tu porodicu, jer ako dete živi u porodici koja ima neku socijalnu sigurnost ono će jednog dana moći da ostari kvalitetno obrazovanje“, rekao je Đorđević.

Ranije, tokom izrade zakona, neke kategorije su isključene, jer imaju neku imovinu, a da tu imovinu ne mogu da koriste.

„Mi želimo sve to da promenimo. Imamo dosta ranjivih kategorija kojima želimo da posvetimo pažnju, kao što su na primer slepe i slabovide osobe, među kojima ima dosta visoko obrazovanih ljudi koji nemaju posao“, istakao je Đorđević.

Dodao je da je kroz razne zakone posebna pažnja usmerena na porodice.

„Znamo kada je višečlana porodica da je rizik sve veći i veći. U Srbiji 400.00 dece ostvaruje neki dodatak koji ima kao dete, da bismo smanjili rizik od siromaštva. Siromaštvo nije nastalo sada, nego kada država prolazi kroz neku krizu, kada postoji neodgovornost. Taj recidiv naše prošlosti mora nekada doći na naplatu. Sigurno neće država da zaboravi one koji su siromašni ili se nalaze na granici siromaštva“, kazao je Đorđević.

Prema njegovim rečima, država će da ulaže sve više, ali to nije rešenje.

„Trideset godina se provlači da će biti socijalnih karata. Sada radimo Zakon o socijalnim kartama, koji će nam omogućiti da ukrstimo podatke, da znamo strukturu stanovništva, i da kada imamo tu sliku pred nama, država to rasporedi na najpravedniji način transparentno“, zaključio je Đorđević.

 

Izvor RTS
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...