Odbornici odlučili: Dimitrovgrad ponovo postaje Caribrod

44

Većinom glasova odbornika Skupštine Dimitrovgrada usvojen je predlog odluke o pokretanju inicijative da se izmenom Zakona o teritorijalnoj organizaciji, Dimitrovgradu vrati staro ime – Caribrod, prenose Južne vesti.

Nakon što su članovi Opštinskog veća predložili inicijativu o promeni imena, o ovom predlogu pozitivno su se izjasnili i odbornici lokalnog parlamenta, pišu Južne vesti.

Od 29 odbornika, na ovoj sednici prisutno je bilo njih 23, a za promenu imena glasala su 22 odbornika iz redova vladajuće koalicije i opozicione Demokratske partije Bugara. Jedini uzdržan bio je odbornik Socijalističke partije Srbije koja je deo vladajuće većine.

Kako kaže predsednik Skupštine Zoran Đurov, odbornici su doneli očekivanu odluku.

„Uz mišljenje Saveta za međunacionalne odnose Dimitrovgrada i uz pozitivno mišljenje Saveta bugarske nacionalne manjine, očekujemo da će Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave uvrstiti naš predlog u nacrtu izmene Zakona“, kaže Đurov.

Usvajanje izmena Zakona o teritorijalnoj organizaciji očekuje se do kraja godine, od kada bi Dimitrovgrađani zvanično trebalo da postanu Caribrođani.

„Time će naše mesto, nakon 69 godina, ponovo dobiti pravo istinsko ime, a to je Caribrod koje je neraskidivo povezano sa srpskom i bugarskom kulturom i tradicijom na ovim prostorima“, kaže Đurov.

Kako je ranije rekao predsednik Opštine Dimitrovgrad Vladica Dimitrov, troškove promene ličnih dokumenata platiće se iz budžeta.

Do sada je bilo nekoliko pokušaja da se vrati stari naziv Caribrod, ali na referendumima iz 1996. i 2004. godine izašlo je manje od 50 odsto upisanih birača.

Inicijativa za promenu imena pokrenuta je i 2008. godine, a iako su odbornici većinom bili za promenu, ona nikada nije sprovedena.

Naziv Caribrod koji bio je na snazi od 16. veka do 1950. godine, kada je odlukom tadašnje Skupštine ime promenjeno u Dimitrovgrad, po bugarskom revolucionaru Georgiju Dimitrovu.

Izvor Južne vesti
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...