Protest advokata počinje u 15 časova ispred Advokatske komore Srbije

165

Grupa advokata započeće protest danas u 15 časova ispred prostorija Advokatske komore Srbije (AKS), u Dečanskoj 13, jer se, kako navode, protive donošenju novih zakona na štetu advokature, a protest je usmeren i „protiv izdaje Advokatske komore Srbije“, piše „Blic“.

Advokatica Milica Mitrović kaže za „Blic“ da propisi koji se donose ili čije donošenje jeste u planu, pogađaju advokaturu i oduzimaju joj značaj, što je po njenom mišljenju – neprihvatljivo.

„Izmene Zakona o izvršenju i obezbeđenju su donete, a nije bilo ozbiljnije javne rasprave. Postoji niz novina, a među njima je i ta da stranka mora da da overeno punomoćje, kako advokat mogao da naplati svoje troškove, što je u koliziji sa drugim zakonom, Zakonom o parničnom postupku“, navodi Mitrović.

Jedan o problema, dodaje, jeste i to što se medijatorima, sudskim izvršiteljima i javnim beležnicima daje prednost: u pitanju su profesije koje postoje desetak godina i manje, a advokatura ipak ima značajno dužu tradiciju u Srbiji, navodi ona.

Tako, kako je rekla Mitrović, uvođenje medijatora kao obaveznog činioca ugrožava pravo građana da potraže zaštitu na sudu kada oni to požele, imajući u vidu da su sada stranke obavezne da prvi sastanak imaju sa medijatorom.

Na sajtu Advokatske komore Srbije može se naći i obaveštenje predsednika AKS, Viktora Gostiljca.

„Organizovanje protesta advokata koji su se okupili oko neke ideje, koji dele ista ili slična razmišljanja u pogledu položaja advokature u našem društvu i ocene rada organa naših komora, predstavlja jedno legitimno sredstvo izražavanja mišljenja, zabrinutosti i nezadovoljstva“, piše u saopštenju.

Međutim, Gostiljac je optužio organizatore protesta da „plasiraju lažne vesti i stvaraju teorije zavere“.

Koliko advokata deli ovo nezadovoljstvo i koliko će ih se pojaviti danas u Dečanskoj, još uvek nije poznato.

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...