Tusk i Junker nezadovoljni, Merkelova žali, a Makron ostaje pri svom stavu

85

Ni posle drugog dana samita u Briselu, EU nije dala zeleno svetlo za početak pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom. U Briselu je rečeno da će se EU vratiti ovom pitanju pre samita u Zagrebu u maju sledeće godine, koji će biti posvećen Balkanu i proširenju.

Na dvodnevnom samitu razgovori o novom sedmogodišnjem budžetu, klimatskim i turskoj intervenciji u Siriji, ali najviše vremena lideri su proveli u neuspešnim pokušajima da se dogovore o pregovorima sa Skopljem i Tiranom.

„Severna Makedonija i Albanija nisu odgovorne za ovaj neuspeh. Izveštaji Evropske komisije jasno kažu da su uradile ono što se tražilo. Oni su spremni za pregovore. Nažalost, neke zemlje članice nisu“, izjavio je Donald Tusk, predsednik Evropskog saveta.

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker je ocenio da je u pitanju teška istorijska greška.

„Mi nismo rekli da su ove zemlje spremne za članstvo, već za početak pregovora. Neke zemlje članice nisu to mogle da prihvate“, rekao je Junker.

I nemačka kancelarka Angela Merkel kaže da žali zbog ovakve odluke, ali francuski predsednik Emanuel Makron, koji je jedini bio protiv otvaranja pregovora sa obe zemlje, ostao je pri stavu da je potrebna reforma EU, ali i samog procesa pristupanja pre bilo kakvih novih pregovora.

„Proces proširenja nije adekvatan. Suviše je birokratski, nedovoljno politički. Mora da bude reverzibilan, inače neće imati kredibilitet. Pre nego što otvorimo vrata novim članicama, moramo da ga reformišemo“, ocenio je Makron.

Kakva tačno reforma i sa kojim posledicama za Srbiju, koja već pregovara, za sada je bez odgovora. Sledeći samit o Balkanu i proširenju je u Zagrebu, u maju 2020.

Izvor RTS
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...