Dodik: Srbija postaje garant bezbednosti svih Srba

87

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Srbija postaje garant za bezbednost svih Srba gde god da se nalaze i da je današnja vojna vežba u Batajnici pokazala da je vojska dobro organizovana, opremljena i pod čvrstom upravom, prenosi N1.

Dodik je nakon vojne vežbe, kojoj je prisustvovao u društvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Rusije Dmitrija Medvedeva, rekao da raduje prikazana organizovanost, opremljenost i odlučnost Vojske Srbije, što pre 10 godina nije bilo moguće, javlja Srna.

„Srbija u vremenu koje dolazi postaje garant za bezbednost svih Srba gde god da se nalaze. To je i predsednik (Srbije Aleksandar Vučić) govorio, da se više neće desiti ‘Oluja’, i mi tu čitamo poruke i za našu bezbednost“, rekao je Dodik za ATV.

On ističe da je ono što ima vojska i policija Srbije najbolje u regionu i da je usmereno miru.

Dodik je naglasio da Republika Srpska nema nikakve namere destabilizacije i ugrožavanje mira, ali da itekako ima nameru da se bori za svoj politički status i svoje političko pravo da određuje način na koji će da živi.

„Oni koji ne žele da daju tu slobodu oni su spremni da upotrebe silu. I zbog toga moramo da imamo na umu da se naša policija osposobi i da sa prijateljima razvijamo različite modele saradnje“, rekao je Dodik.

Predstojeći sastanak u Beogradu sa premijerom Rusije Dodik je okarakterisao kao saradnju u kontinuitetu, te dodao da će današnji razgovori biti usmereni razvoju za pristup gasovodu „Turski tok“.

„Ranije smo predsednica Republike Srpske i ja potpisali sporazum sa ‘Gaspromom’. Naravno da smo uslovljeni čekanjem da Srbija to završi, odnosno da preko Bugarske dođe u Srbiju, a onda će doći red i na nas“, rekao je Dodik.

On je istakao da je to značajna investicija i da bez angažmana ruske strane neće ništa moći.

„Nešto smo rešili oko Bijeljine, ali primarni gasovod mora da pređe Drinu i da se gradi prema Banjaluci“, rekao je Dodik i dodaje da će biti i razgovora o Rafineriji.

Dodik je najavio da će tražiti da i Republika Srpska na neki način ima korist od posebnog ili specijalnog sporazuma koji će Rusija ubrzo potpisati sa Srbijom o slobodnoj trgovini.

„Tražiću za Republiku Srpsku i robu iz Srpske“, rekao je Dodik i najavio da će tražiti da se ubrzaju određene investicije, poput investicije u Zvorniku u vezi sa komprimiranim gasom, kako bi se što pre dobio jeftiniji energent.

Osim toga, kaže Dodik, namera je da se proširi saradnja u oblasti obrazovanja, podsetivši da određene kompanije iz Rusije već stipendiraju studente iz Republike Srpske.

Dodik je rekao da će tokom susreta sa Medvedevim biti reči i o političkoj situaciji i da će upoznati premijera Rusije zbog čega na nivou BiH nema vlasti godinu dana od izbora.

„Svakako to nije bez pritisaka u vezi sa NATO-om i našom odlučnošću da to ne prihvatimo. Kada bi se Godišnji nacionalni program (ANP) aktivirao, znamo da ne bi bilo moguće da računamo na podršku i ovo što smo danas videli ovde bilo bi samo na razglednici“, rekao je Dodik.

On je poručio da se ne sme dozvoliti da granica na Drini bude i granica NATO-a.

Izvor N1 Srna
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...