Grenela savetuju da u radu sa Srbijom bude „otvorenih očiju“

158

Američka fondacija Heritadž, uticajni istraživački centar iz Vašingtona blizak američkom predsedniku Donaldu Trampu, preporučila je specijalnom izaslaniku SAD za pregovore sa Prištinom i Beogradom Ričardu Grenelu da u radu sa Srbijom bude „otvorenih očiju“, piše list „Blic“.

„Neki srpski političari imaju dobru priču o tome kako žele da postanu deo transatlantske zajednice, a zapravo nastavljaju da budu okrenuti Kremlju“, upozorila je fondacija Heritadž Grenela i ponudila mu još nekoliko preporuka za rad na Balkanu, na kome, kako ocenjuju, ništa nije jednostavno.

Vučić sa Grenelom: Kompromisno rešenje kosovskog pitanja u interesu celog regiona

Jedna od preporuka je da je razgraničenje Beograda i Prištine i promena granica loša ideja, zatim da treba da uzme u obzir sporo priključenje Srbije EU, da radi sa Evropom, a ne protiv nje, da pokaže strpljenje u vezi sa napretkom Kosova i da „otvori oči“ na uticaj Rusije na srpske političare.

„Sjedinjene države moraju priznati da je malo verovatno da će Srbija u skoroj budućnosti biti deo zapadnih struktura i da bi bilo naivno nadati se značajnoj promeni načina vođenja te zemlje“, ocenjuju u fondaciji Heritadž.

„Blic“ podseća da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić priznao posle prvog sastanka sa Ričardom Grenelom pre desetak dana da su razgovori bili izuzetno teški i ozbiljni.

Izvor Beta/Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...