Medvedev pred poslanicima u Skupštini: Rusija podržava Srbiju

89

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev poručio je, obraćajući se poslanicima Narodne skupštine Republike Srbije, da je Rusija spremna da pruži svu neophodnu podršku u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, javlja RTS.

Predsednik ruske vlade je istakao da mu je drago da ponovo govori pred Skupštinom Srbije gde je govorio i pre deset godina.

Kako je dodao, od tog trenutka se odnosi dve zemlje nisu promenili i njemu je čast da učestvuje u obeležavanju 75 godina od oslobođenja Beograda.

Medvedev je istakao da je oko 9.000 sovjetskih vojnika poginulo i sahranjeno tokom operacije oslobođenja Jugoslavije, a da je samo tokom beogradske operacije poginulo više od 4.000.

„Važno nam je da u Srbiji pamte njihovo junaštvo i heroizam i brižljivo čuvaju grobove sovjetskih vojnika. Rusija vam je zahvalna na tome“, naglasio je Medvedev.

Dodao je da će sa posebnim osećajem položiti vence na spomenik oslobodiocima Beograda. Mi cenimo težnju rukovodilaca vaše zemlje da se čuva istina o ratu i da se suprotstavljate reviziji istorije.

Podsetio je da je Srbija okupila i predstavnike Besmrtnog puka, što je posebno važno dok se u nekim zemljama ruše spomenici vojnicima koji su ih oslobodili od fašizma.

Navodi da je na delu otvorena propaganda nacističkih ideja kao i da su agresivne akcije neonacista postale redovna pojava.

Medvedev ukazuje da to ne samo da je opasno, već podriva i principe međunarodnh odnosa koji su razrađeni posle Drugog svetskog rata.

Smatra da je cilj tih manipulacija da se promeni svet i da se nametnu jednostrana rešenja, što stvara uslove za napetost i konflikte i vodi u nestabilnost u celom svetu.

„Srbija je, nažalost, na sebi iskusila posledice delovanja koja su izvršena u protivrečju sa međunarodnim pravom“, rekao je Medvedev precizirajući da misli na događaje iz 1999. godine.

Ukazuje da je Rusija tada i sada podržavala srpski narod i da je spremna da pruži svu neophodnu pomoć u čuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Kaže i da je njegova zemlja zainteresovana isključivo za mirno rešavanje sukoba na osnovu Rezolucije 1244.

„Mi želimo da situacija na Balkanu ostane stabilna i bezbedna i težimo da razvijemo saradnju sa svim balkanskim državama“, poručio je Medvedev.

Premijer Rusije veruje da je pamćenje naroda o korenima osnov bilo koje državnosti. Navodi da su države počele da se razvijaju kao samostalne i suverene onda kada su narodi shvatili da imaju pravo na suverenitet i samostalan razvoj.

Istakao je i ulogu Beograda u Pokretu nesvrstanih kao veoma važno istorijsko nasleđe.

Medvedev je rekao da je danas moguć samo mnogopolarni svet na osnovu poštovanja nacionalnih interesa i nemešanja u unutrašnje poslove.

U tom smislu je rekao da Evroazijska ekonomska unija nije zavoreni klub već da ona aktivno razvija međunarodne odnose sa velikim brojem država.

Dodao je da predstoji poseta premijerke Ane Brnabić Moskvi i da se nada da će se ona završiti potpisivanjem sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske unije.

„To je praktična realizacija naše saradnje i olakšaće pristup srpskih proizvoda na veliko tržište koje ima više od 180 miliona ljudi“, rekao je Medvedev.

Izvor RTS
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...