Obaveza za vozače – bliži se vreme za zimske gume

91

Kako se ne bi suočili sa paprenim kaznama, vozači u Srbiji imaju manje od dve nedelje da zamene gume, prenosi portal 021.rs.

Naime, obaveza vozača je da na automobilima imaju sve četiri zimske gume u periodu od 1. novembra do 1. aprila, ako su na kolovozu sneg, led ili poledica, a dubina šare mora biti najmanje četiri milimetra, piše Srbija danas.

Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, objašnjava da se vozilo koje nema sva četiri zimska pneumatika tretira kao tehnički neispravno.

„U slučaju saobraćajne nezgode koju izazove vozač takvog vozila, i vozač i vlasnik dužni su da osiguranju nadoknade svu štetu nastalu u saobraćajnoj nezgodi, a radi se o iznosima koji se mogu meriti desetinama miliona dinara“, kaže on.

“Sa aspekta bezbednosti neophodno je imati zimske gume, jer letnje gume na zimskim temperaturama prosto nemaju odgovarajuća svojstva”, navodi Okanović.

Kazna za vožnju sa letnjim gumama za fizička lica iznosi od 10.000 do 20.000 dinara, a za pravna lica od 100.000 do 800.000 dinara.

Izvor 021.rs
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...