Srbija i Rusija razmenile niz sporazuma i memoranduma o saradnji

102

U prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Rusije Dmitrija Medvedeva večeras je u Beogradu razmenjeno više bilateralnih sporazuma i memoranduma o saradnji iz različitih oblasti – nauke, privrede, saobraćajne infrastrukture, poljoprivrede, oblasti inovacija, objavila je Vlada Srbije.

Među njima je i Sporazum o primopredaji 166. stranice Miroslavljevog jevanđelja, koja se nalazi u Nacionalnoj biblioteci u Sankt Peterburgu, kao i sedam slika ruskog umetnika Nikolaja Reriha s kraja 19. i početka 20. veka, koje čuva Narodni muzej u Beogradu.

Razmenjeni su i Sporazum između vlada Srbije i Rusije o osnivanju i uslovima delatnosti informaciono-kulturnih centara, kao i Sporazum o zajedničkoj realizaciji projekta modernizacije železničke pruge Beograd–Vrbnica–granica sa Crnom Gorom (Bar), deonica Valjevo–granica sa Crnom Gorom između Srbije i otvorenog akcionarskog društva „Ruske železnice“.

Potpisan je i Aneks Ugovora za projektovanje i izvođenje radova na izgradnji železničke infrastrukture i izgradnju jedinstvenog Dispečerskog centra za upravljanje saobraćajem vozova u Srbiji između „Infrastruktura Železnice Srbije“ i RŽD Internacional.

Danas su srpski i ruski partneri razmenili i Sporazum o odobrenju državnog izvoznog kredita Vladi Srbije, Sporazum o saradnji u oblasti biljnog karantina i zaštite bilja, kao i Sporazum o saradnji u izgradnji Centra za nuklearnu nauku, tehnologije i inovacije na teritoriji Srbije.

Takođe, razmenjeni su i Protokol o saradnji između srpske Uprave carina i ruske Federalne carinske službe u borbi protiv carinskih prekršaja u vazdušnom saobraćaju, kao i Memorandum o razumevanju između dve institucije o saradnji carinskih službi na aerodromima „Nikola Tesla“ Beograd i „Šeremetjevo“ Moskva u oblasti borbe protiv prevara.

Predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije i Ministarstva prosvete Rusije razmenili su Memorandum o razumevanju.

Takođe, razmenjeni su i Memorandum o uzajamnom razumevanju između Ministarstva privrede Srbije i Ministarstva industrije i trgovine Rusije o lokalizaciji ruske industrijske proizvodnje na teritoriji Srbije, kao i Memorandum o razumevanju između Kabineta ministra bez portfelja zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj Srbije i Ministarstva industrije i trgovine Rusije o saradnji u oblasti razoja inovacija i digitalnih tehnologija u industriji, navedeno je na sajtu Vlade Srbije.

Izvor Infobrif
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...