U pripremi nova pravila za oporezivanje “paušalaca”

87

U Srbiji se pripremaju nova pravila oporezivanja za preduzetnike, a Vlada je završila predlog uredbe o paušalnom oporezivanju, prenosi portal 021.rs.

Ukoliko se usvoji u sadašnjem obliku, uredba će doneti novu formulu izračunavanja poreske osnovice, nove koeficijente za svaku delatnost i plan o kretanju obaveze do 2023. godine.

Kako pišu „Novosti“, novo rešenje veoma zanima advokate, koji već šest godina plaćaju po starom rešenju.

Kako sada stvari stoje, najveći „udar“ podneće advokati iz Beograda i Novog Sada, kojima će novi obračun doneti povećanje od 3.000 do 6.000 dinara mesečno u odnosu na trenutno rešenje.

Međutim, advokati ostaju sa najnižim koeficijentom među delatnostima koje zahtevaju visoko obrazovanje, piše list.

Dok je koeficijent opšte medicinske prakse 5,218, lekari specijalisti za obračun poreza koristiće koeficijent 4,903, stomatolozi 4,891, a ostali lekari 4,627. Advokatski koeficijent je niži – 3,384.

Rad umetničkih ustanova oporezovaće se uz koeficijent 4,393, a računarsko programiranje i IT konsultanti 4,277. Koeficijent za obračun poreza taksistima je 1,279.

Procenjuje se da se ukupan broj paušalaca kreće oko 120.000.

Novim načinom obračuna, visina poreza neće zavisiti od ljudskog faktora i svako ko želi da postane paušalac moći će pre nego što se registruje da izračuna kolike će mu biti obaveze, što je do sada bilo nemoguće. Takođe, paušalci će po novom poreze i doprinose uplaćivati na jedan račun. Ceo obračun biće automatizovan i obavljaće se elektronski.

Ideja nove uredbe je da do 2023. obračunata paušalna obaveza ne može da raste više od 10 odsto godišnje. Od 2023. godine, pa nadalje, ovo ograničenje neće važiti, ali će većina koeficijenata padati. Sam iznos tada će zavisiti od kretanja prosečne plate, broja zaposlenih i broja stanovnika. Naravno, važnu ulogu igra i zona u kojoj se posluje, godina poslovanja, ali i starost samog preduzetnika i njegova radna sposobnost.

Najavljena reforma paušala izazvala je, kako se podseća, burne reakcije u IT zajednici. Država je uvela test samostalnosti, kako bi se odredilo ko je stvarno paušalac, a ko na taj način izbegava porez na dohodak.

Izvor 021.rs
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...