Unapređenje izbornog procesa: Objavljeni nacrti dokumenata koje će RIK usvojiti

77

U unapređenje izbornog procesa u Srbiji uključila se i Republička izborna komisija (RIK), izveštava N1.

Naime, na sajtu RIK objavljeni su nacrti dokumenata koje će usvojiti i koji bi u najvećoj meri trebalo da unaprede rad biračkih odbora.

Iz organizacija civilnog društva koje u Srbiji prate izbore poručuju da je ovo korak napred, refleksija preporuka OEBS, kao i prethodnih razgovora na Fakultetu političkih nauka.

Narednih 30 dana Republička izborna komisija poslušaće i one bez kojih izbora ne bi moglo ni da bude – građane.

RIK najavljuje okrugle stolove o izbornom procesu, od kojih je prvi 25. oktobra u Novom Sadu. Koliko će ih još biti i ko će na njima govoriti za sada nije poznato.

Ono što je poznato i objavljeno na sajtu RIK, predstavnici organizacija koji poslednjih meseci učestvuju u dijalogu između vlasti i opozicije ocenjuju kao dobro.

„Ono što je zanimljivost, o tome se nije toliko razgovaralo u javnosti, jeste odnos prema građanima koji ne ubace svoj listić u glasačku kutiju. Do sada je stav RIK bio da je neubacivanje u glasačku kutiju nešto što je pravo svakog čoveka, trenutne mere predlažu da birački odbor pozove policiju u slučaju da sumnja da neka osoba nije ubacila glasački listić na biračkom mestu“, kaže izvršni direktor CeSid Bojan Klačar.

Birači koji ne veruju spreju i lampi sada će moći dodatno da utvrde da li je neko već glasao umesto njih. A posmatrači će ovaj put imati više nadležnosti, objašnjava Klačar.

Ono što i u ovom izbornom ciklusu ostaje nedovoljno dobro regulisano jesu prismotra i praćenje birača radi kupovine glasova. To Zakon o krivičnom postupku još ne prepoznaje.

„Nažalost, ta stvar, ta izmena nije na dnevnom redu, što za posledicu možemo očekivati i nedovoljan broj otkrivenih krivičnih dela i sankcionisanja, ali čak i sada pod ovakvim uslovima, čini nam se da je reakcija i odlučnost države da se suočava sa tim fenomenom pritisaka, kupovine glasova nedovoljna, što je doprinelo jednoj opštoj atmosferi u kojoj sve veći i veći broj građana nema poverenja u izbornu administraciju i zakonitost izbora“, kaže Raša Nedeljkov iz CRTE.

Za suštinsku reformu izborne administracije sada nije bilo vremena, utisak je izvršnog direktora CeSida.

Da bi Republička izborna komisija došla do kraja tog puta, kaže on, razgovori vlasti i opozicije trebalo bi i posle ovih izbora da se nastave.

Izvor N1
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...