Vučić: Hvala ruskim prijateljima; Medvedev: Prijateljstvo na pragmatizmu

94

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je poseta Dmitrija Medvedeva Srbiji dokaz da se neće dozvoliti preinačenje istorije i da će se uvek pokazivati najveće poštovanje za ruske i srpske heroje, javlja RTS.

Odnosi Srbije i Rusije su možda na najvišem nivou u poslednjih nekoliko decenija, dodao je Vučić.

Premijer Rusije je istakao da nema mnogo zemalja za koje Rusi mogu da kažu da su im iskreni prijatelji.

Aleksandar Vučić je u zajedničkom obraćanju medijima sa Dmitrijem Medvedevim zahvalio ruskom premijeru što se danas nalazi u Beogradu i što zajedno obeležavaju 75 godina od oslobođenja Beograda.

Rekao je da su Crvena armija i partizani zajedno oslobodili Beograd od fašista i sa ponosom je istakao činjenicu da dva naroda, kao oni koji su pretpreli užasne gubitke, predstavljaju snagu koja se bori protiv falsifikovanja istorije i drugačijeg tumačenja svega što se dešavalo.

Istakao je da su odnosi dve zemlje možda na najvišem nivou u poslednjih nekoliko decenija i da su puni iskrenog poverenja, uvažavanja i razumevanja stavova, što je od ključnog značaja za Srbiju, kao manjeg partnera jer može da računa na podršku i pomoć kada je reč o političkim odnosima.

Ističe da se dve zemlje pomažu u međunarodnim institucijama i da razumeju jedna drugu.

„Hvala ruskim prijateljima što uvek imaju vremena da saslušaju i razumeju težinu pozicije u kojoj se Srbija u političkom smislu danas nalazi“, rekao je Vučić.

Dodao je da su razgovarali i o ekonomskim odnosima uz konstataciju da trgovinska razmena raste i da je u 2018. godini bila tri milijarde i 60 miliona dolara.

Osvrnuo se i na sporazum koji će biti potpisan u Moskvi sa Evroazijskom unijom i zahvalio Rusiji. Kaže da to znači više posla za naše radnike, zahvalio je što je oslobođen deo tržišta za srpsku robu i proizvode.

Kaže i da je u prvih osam meseci ove godine razmena bila dve milijarde i 181 milion evra. Što se tiče poljporivrednih proizvoda, najveći izvoz iz Srbije ide u Rusku federaciju, rekao je predsednik.

Kada je reč o prikazu vojnih sposobnosti, Vučić je zahvalio Medvedevu što je primetio ogromnu razliku u sposobnosti Vojske Srbije u odnosu na pre nekoliko godina.

„Ponosam sam na vojsku, razlika je kao nebo i zemlja zahvaljujući vašoj podršci i pomoći i našem novcu“, rekao je predsednik i dodao da se sa nula ili jednog „miga 29“ došlo do 14, kao i da je kupljeno 19 novih helikoptera.

Vučić ističe da sve to pokazuje da Srbija napreduje uz konstataciju da se ponaša odgovorno i da ne ugrožava nikoga.

„Hvala i hoću da kažem da smo naročito zainteresovani za saradnju u drugim oblastima“, rekao je Vučić i dodao da ćemo konačno u Narodnom muzeju videti 166. stranicu Miroslavljevog jevanđelja.

Kaže da su brojne sfere i mogućnosti zajedničke saradnje.

„Zahvalan sam na pomoći i podršci i na tome što nas tretiraju kao ravnopravne i što nas tretiraju kao prijatelje, baš kao što ih doživljavamo“, naveo je predsednik.

Zamolio je Medvedeva da prenese pozdrave Putinu i dodao da sa radošću očekuje njihov susret u Sočiju 4. decembra.

Medvedev je poručio da su ovakvi događaji vredni i da na nas sve više pada odgovornost za očuvanje istorijskog nasleđa.

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev je rekao da nema puno zemalja za koje Rusi mogu da kažu da su im prijatelji i da zajedno ocenjuju istoriju.

Rekao je da niko nije protiv nauke i različitih tački gledišta ali da postoje crne strane i da neke stvari ne smeju da budu prednet trgovine i manipulacije. Takvi događaji su oslobođenje Beograda, pobeda u Drugom svetskom ratu i žrte koje su bačene na oltar oslobođenja naroda, poručio je Medvedev.

„Ja uopšte ne idealizujem države, kao što su nas nekada učili, narodi su istiniti tvorci istorije i narodi ovde su pobedili fašizam i oslobodili Evropu od koncentracionih logora, kazni, ubijanja i ropstva“, poručio je ruski premijer.

Ističe da je važno da mladi razumeju koliko je vredan mir i koliko su naši preci radili da bi mir došao.

Istakao je da je budućnost u pragmatičnim odnosima i da ne bi trebalo upadati u ideološke klišee.

„Prijateljstvo na pragmatizmu, to je naša deviza za budućnost“, poručio je Medvedev.

Istakao je da veoma krupne kompanije rade u Srbiji i doprinose njenom budžetu kao što je to NIS. Govorio je o razvoju energetskih projekata i Turskom toku.

Kaže i da dokumenta koja su potpisana svedoče da se razvija infrastruktura, koja je nervni sistem ekonomije.

U tom smislu je pomenuo projekte iz oblasti železnice, ali i projekte iz oblasti nauke i tehnologije.

„Ako mi potpisujemo ovakve sporazume, znači da verujemo jedni drugima“, rekao je Medvedev.

Kaže da se događaji na međunarodnoj areni ocenjuju sa iste tačke gledišta i da je poznat stav Rusije po pitanju KiM koji polazi od Rezolucije 1244.

Naveo je da Rusija podržava teritorijalni integritet i suverentitet Srbije i da mirno gleda na odluke o evrointegracijama koje su od koristi za narode Srbije i Rusije.

„Onda takvi odnosi nemaju nikakvih ograničenja, tada odgovaraju visokom nivou 21. veka“, rekao je Medvedev.

Izvor RTS
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...